Najave / SEMINARI I EDUKACIJE

Coaching vještine za Transformacione lidere

12.03.2021. 08:38 / Izvor: Akta.ba

Jeste li nekada bili u prisustvu osobe koja kao da cijeli tim uključi u struju?

Ideje pršte, realizacija je na zavidnom nivou, a cijeli tim se pritom osjeća punim energije.

Ako jeste, vidjeli ste ko je Transformacioni lider na djelu !

I vidjeli ste šta zaista znači primjena Coaching vještina za radnu kulturu tima i kompanije.

Coaching vještine su dobrodošle u svakom ozbiljnom radnom okruženju i za svaku ulogu u produktivnom timu.

A  Transformaciono liderstvo je ona vrsta uloge koja ne bi postojala bez Coaching vještina.

Evo zašto je to istina.

 

Transformacioni lideri suštinski imaju sljedeće zadatke:

  • da jasno i precizno saopšte nove ideje
  • da dobro povežu i balansiraju kratkoročnu viziju sa dugoročnim ciljevima
  • da grade čvste veze i uspostvljaju međusobno povjerenje
  • da neprestano razvijaju sopstveni integritet i emocionalnu inteligenciju, kao i da podstiču na njihov razvoj sve članove tima

 

Transformaciono liderstvo je neophodno za napredak:

  • organizacija koje su “zastarjele” u svom načinu poslovanja i potrebno im je ozbiljno inoviranje
  • malih kompanija koje imaju velike snove i moraju se “ponašati” kao da već jesu velike kako bi realizovale svoje ciljeve
  • Da bismo još bolje ilustrovali ulogu transformacionog lidera u kompaniji, kao i njihov credo, citirajmo neke od njih:

 

“Loš sistem će uvijek slomiti dobrog čovjeka”, Edvard Deming

“Dobro liderstvo se sastoji od pokazivanja prosječnom radniku kako da uradi posao vrhunskog radnika”, Rokfeler

“Kažnjavanje logičnih grešaka ubija kreativnost. Ako želite da ljudi protresu Zemlju inoviranjem, očekujte greške”, Ros Perot

 

Ukratko, i prema ocu Transformacionog liderstva, Džejmsu Brnsu, ono postoji kada “lideri i sljedbenici zajedno čine da zahvaljujući saradnji i jedni i drugi postižu viši stepen motivisanosti i raspoloženja”

Pazimo: saradnja, motivisanost i raspoloženje su ovdje ključne riječi! Produktivnost i realizacija dolaze kao prirodna posljedica stavljanja u pogon ovih resursa.

 

Zašto je profesionalni coaching temelj Transformacionog liderstva ?

Kada znamo da profesionalni coaching za cilj ima otkrivanje i stavljanje u pogon velikih (često neosviještenih) ljudskih potencijala, možemo zaključiti da Transformacioni lider na neki način igra ulogu Coach-a u svom timu.

Njegovi osnovni zadaci su da :

  • omogući prostor za intelektualnu stimulaciju– to znači da neprestano inovira i budi kreativnost svojih “pratilaca”; brojne NLP i Coaching vještine već decenijama služe kao neophodni alati u djelovanju i obavljanju mislije velikih Transformacionih lidera širom svijeta (sjetimo se samo npr. Dizni strategije, Promjene perceptualnih pozicija i drugih veoma jednostavnih tehnika koje veoma efikasno djeluju na motivaciju i kreativnost)
  • podstakne unutrašnju naspram spoljašnje stimulacije. Brojne studije s polja psihologije rada ukazuju da je unutrašnja motivacija nemjerljivo kvalitetnija u poređenju sa spoljašnjom. Šta to znači u praksi? Ako je osoba na određeni način intimno prigrlila misiju i viziju kompanije, ciljevi će se lako i prirodno postizati- a tek ako je zaposleni direktno učestvovao u kreiranju mislije i vizije (što obezbjeđuje Transformaciono liderstvo), produktivnost eksponencijalno raste. Dakle, u modernom liderstvu “štap i mrkva” gube u bici sa osjećajem svrhe koju žive sami članovi tima dok obavljaju svoje zadatke. i ovdje je veoma jasno da bez Coaching vještina (otvorenog i aktivnog postavljanja pitanja, te asertivne komunikacije) nema Transformacionog liderstva!
  • primjenjuje individualizovan pristup u vođenju. Transformacioni lider je pravi NLP-ovac: u želji da njegova poruka bude shvaćena od strane svih članova tima, on neprestano vodi računa o tuđim referentnim sistemima, dobro poznaje reprezentativne sisteme svojih ljudi, te konstantno kalibrira. Primjena individualizovanog pristupa jeste najefikasnija, ali i veoma kompleksna Coaching vještina, naročito u velikim timovima. Pored izuzetno dobro istreniranih vještina asertivne komunikacije, podrazumijeva i ispolirane vještine upravljanja vremenom i stresom.

 

Bez Transformacionog liderstva nema vrhunskih rezultata u timu.

A bez vještina profesionalnog Coachinga nema Transformacionog liderstva.

 

Želite li i Vi da svoje poslovanje podignete na viši nivo?

Prijavite se na seminare iz našeg “NLP programa profesionalnog razvoja 2021” - LiderLab tim

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave