Dan Parka prirode Hutovo blato 2014

20.05.2014. 09:27 / Izvor: eKapija.ba
Dan Parka prirode Hutovo blato 2014

Program u povodu Dana Hutova blata počinje u petak, 23. svibnja, u 19 sati, okruglim stolom na temu očuvanja biološke raznolikosti Hutova blata.

U petak i subotu, 23. i 24. svibnja, bit će obilježen Dan Hutova blata 2014.

Kako je priopćeno iz Parka prirode Hutovo blato, ovogodišnje obilježavanje bit će u znaku Međunarodnog dana bioraznolikosti, koji se širom svijeta obilježava 22. svibnja, i Svjetskog dana migratornih riba, koji se obilježava 24. svibnja.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti, kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na očuvanje bioraznolikosti kao temeljnog međunarodno načela u zaštiti prirode i zajedničku obavezu čovječanstva.

Datum 24. svibnja obilježava se kao Svjetski dan migratornih riba, a iz Parka prirode Hutovo blato podsjećaju kako serija brana i ustava na Neretvi, kao i infrastruktura hidroelektrane Čapljina, sprječava bilo kakve migracije riba Hutova blata i drugih vodenih organizama, što se posebice očituje u slabom novačenju staklaste jegulje, migracija cipola i mrijesnih migracija ćepe.

Program u povodu Dana Hutova blata počinje u petak, 23. svibnja, u 19 sati, okruglim stolom na temu očuvanja biološke raznolikosti Hutova blata. Ciljeve zaštite biološke raznolikosti predstaviti će ravnatelj Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko i stručna suradnica Parka prirode Irena Rozić. Raspravu o vrijednostima biološke raznolikosti Hutova blata voditi će doc.dr.sc. Višnja Bukvić

Obilježavanje Dana Park prirode „Hutovo blato“ u subotu, 24. svibnja 2014. s početkom u 10:00 sati, nastavlja se predstavljanjem projekta koji se financira od strane Fonda za zaštitu okoliša HNŽ/K koji je ujedno i jedan organizatora skupa. Tom prigodom biti će predstavljeni projekti Ekološke udruge „Eko-Most“ i to „Utvrđivanje negativnog učinka CO2 i UV zračenja na prehrambene lance i reprodukciju endemskih vrsta riba Hutova blata“ kao i „Pregled mogućnosti za iskorištavanja energije sunca i vjetra u HNŽ/K“. HEU Buna će održati predavanje na temu „Značaj ozonskog omotača za život živih bića“.

Završni dio skupa biti će posvećen utvrđivanju potrebnih mjera revitalizacije, zaštite i očuvanja ekosustava Hutova blata, što se provodi u koordinaciji Svjetskog fonda za prirodu – WWF-a.

U okviru obilježavanja Dana Parka prirode „Hutovo blato“ biti će organizirana likovna kolonija koju će voditi akademski umjetnici.

Stručni timovi će izvršiti terenski obilazak najvažnijih staništa, a za goste će biti upriličen turistički obilazak Parka.

Preuzmite: Dnevni red Dana Parka prirode „Hutovo blato“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave