Deveti sajam poljoprivrede OPENS od 17. do 19. oktobra

16.10.2019. 09:20 / Izvor: Akta.ba
Deveti sajam poljoprivrede OPENS od 17. do 19. oktobra

Zadnjeg dana sajma bit će održana Smotra narodnih igara i pjesama te proglašenje najboljih izlagača na sajmu, a na kojem će biti najviše izlagača iz sektora pčelarstva.

Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona organizator je 9. sajma poljoprivrede i organske proizvodnje i narodnog stvaralaštva OPENS 2019, koji će od 17. do 19. oktobra biti održan na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici.

Drugog dana sajma, gdje se očekuje učešće oko 100 izlagača iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, 18. oktobra, u sali Skupštine ZDK bit će organiziran i okrugli sto o temi „Održivost poljoprivredne proizvodnje“, na kojem će predavač biti Enver Avdić iz Bugojna, vlasnik firme ESOF.

"Iskreno vam čestitam na podršci ovom sajmu, što je primjer i drugim kantonima kako treba raditi. Mi želimo da svojim prisustvom podržimo okrupnjavanje naše poljoprivredne proizvodnje", kazao je Avdić na pres-konferenciji u sjedištu Gradske uprave Zenica. On je napomenuo da godišnje proizvedu 600 do 700 tona povrća na oko 10 hektara plasteničkog prostora, pa će se građani na sajmu moći uvjeriti i kakve sve proizvode imaju bh. proizvođači koji teže zajedničkom nastupu u tržnim centrima.

"Grad je kupio kućice koje će iduće godine montirati, pa će ubuduće sajam biti održavan na višem nivou. Sajam se održava na Trgu Alije Izetbegovića, našeg prvog predsjednika, pa i zbog toga to mora biti malo bolje. Zadovoljan sam da gajite ovu tradiciju koju ćemo i ubuduće podržavati", najavio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, te dodao kako je, nažalost, sve manje zasađenih poljoprivrednih zemljišta, kako u Zenici tako i u ZDK.

"Mi smo ove godine osigurali značajna sredstva za poticaje, ali nema dovoljno proizvođača da 'povuku' ta sredstva. Tako će ostati oko 100.000 KM koje neće biti utrošene pa sam izdao nalog da se uslov za ostvarenje poticaja za malinare, umjesto za 900, smanji na 600 kilograma po proizvođaču", kazao je Kasumović.

Vlada ZDK, istakao je resorni ministar poljoprivrede Mirnes Bašić, ima dobru saradnju sa Udruženjem poljoprivrednika ZDK.

"Što se tiče poticaja za ovu godinu, on je opredjeljen u iznosu od 3.000.000 KM. Naša dobra saradnja sa Udruženjem poljoprivrednika ZDK realizirala je i organizacijom ovog sajma koji je kruna svih sajmova u našem kantonu", istakao je Bašić. Ministar je pozvao da i građani, prisustvom te kupnjom proizvoda, daju svoju podršku proizvođačima, kao što su je dale gradske vlasti Zenice te ZDK u pripremi tog sajma.

"Naša je vizija da budemo produžena ruka ministarstvu. Da donesemo informacije sa terena, šta i na koji način treba poticati", kazao je predsjednik Udruženja poljoprivredmika ZDK Nermin Marušić.

Zadnjeg dana sajma bit će održana Smotra narodnih igara i pjesama te proglašenje najboljih izlagača na sajmu, a na kojem će biti najviše izlagača iz sektora pčelarstva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave