Događaj "Njemačka u Bosni i Hercegovini" 12. juna u Brčkom

07.06.2018. 09:59 / Izvor: Akta.ba
Događaj 'Njemačka u Bosni i Hercegovini' 12. juna u Brčkom

Ovaj događaj okupit će veliki broj njemačkih organizacija, institucija i firmi s ciljem predstavljanja njihovog angažmana i rada u Bosni i Hercegovini.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH organizuje u utorak, 12. juna 2018. godine u Omladinskom centru Brčko distrikta BiH, po četvrti put u Bosni i Hercegovini, a prvi put u Brčkom, manifestaciju pod nazivom „Njemačka u Bosni i Hercegovini". Ovaj događaj okupit će veliki broj njemačkih organizacija, institucija i firmi s ciljem predstavljanja njihovog angažmana i rada u Bosni i Hercegovini.

Njemačka je jedan od najvažnijih bilateralnih političkih partnera Bosne i Hercegovine i istaknuti prijatelj u oblasti jezika i kulture. Njemačka Savezna vlada je za obnovu i razvoj Bosne i Hercegovine dosad na bilateralnom nivou investirala oko 1 milijardu eura, čime se ubraja među najveće strane donatore. Sa godišnjom robnom razmjenom od 1,7 milijardi eura takođe je i najvažniji trgovinski partner te jedan od glavnih investitora u Bosni i Hercegovini. Da je Njemačka u Bosni i Hercegovini vrlo angažovana je velikom broju građana ove zemlje poznato, a ovaj događaj je prilika da se ukaže na to koliko je taj angažman zapravo raznolik.

Pored Predstavništva njemačke privrede u BiH i Ambasade SR Njemačke u BiH, posjetioci će imati priliku da se pobliže upoznaju sa radom njemačkih organizacija: Goethe Institut, GIZ (Društvo za međunarodnu saradnju), Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD), Schuler Helfen Leben, Help e.V, Centralni ured za školstvo u inostranstvu (ZfA); te sa radom fondacija: Heinrich Boll, Konrad Adenauer i Friedrich Ebert; kao i nevladinih organizacija koje su podržane od strane Njemačke: „Snaga žene" iz Tuzle i Helsinški komitet Republike Srpske. Predstavnici organizacija će u sklopu ovog događaja na svojim info-štandovima pružati informacije, te biti na usluzi građanima.

Među izlagačima na ovom događaju naći će se i dobro poznati njemački brendovi Audi, Volkswagen, Beurer, kao i Njemački centar za robotiku. Njima će se pridružiti i kompanije sa sjedištem u Brčko distriku, kao što su Voćar d.o.o., Bosnaplod d.o.o., Brčko gas d.o.o., Energo sistem d.o.o., Termoelektro d.o.o., te kompanije Interšped Logistics d.o.o. i TEM Mandeks d.o.o.

Posjetioce očekuje i zanimljiv popratni program za različite starosne grupe. U sklopu događaja, za učenike će biti organizovano takmičenje u fudbalu gdje će, između ostalog, sportašice ženskog fudbalskog kluba „Lokomotiva" Brčko pokazati učesnicima svoje vještine. Za najmlađe je predviđen dječiji kutak sa likovnim radionicama i ubrzanim kursevima njemačkog jezika.

Događaj će trajati od 11 do 15 sati, a ulaz je slobodan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave