Druga regionalna konferencija za savjetnike i savjetnice za Pasoš kompetencija

Najave / KONFERENCIJE I KONGRESI

Druga regionalna konferencija za savjetnike i savjetnice za Pasoš kompetencija

20.09.2019. 10:56 / Izvor: Akta.ba

Završna Regionalna konferencija savjetnika i savjetnica za Pasoš kompetencija, bit će održana u Sarajevu u hotelu Holiday, 24. i 25.09.2019. godine. 

Poznavati vlastite snage i kvalitete, poznavati svoje vještine i znati ih iskoristiti u različitim kontekstima, ali i poznavati vlastite slabosti i dobiti upute kako ih prevladati, od presudnog je značaja za pronalaženje svog mjesta na današnjem tržištu rada koje se mijenja nevjerovatnom brzinom. 

U okviru projekta "Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje opštinskih usluga" koji u ime njemačke vlade sprovodi GIZ razvijen je instrument za identifikaciju vještina i znanja pod nazivom Pasoš kompetencija. Već dvije godine se primjenjuje u Srbiji i na Kosovu, a tome je prethodio proces adaptacije i uspješne implementacije u Bosni i Hercegovini. Navedeni projekat se realizuje kroz GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Modernizacija opštinskih usluga. 

U cilju razmjene znanja i iskustava u radu sa Pasošom kompetencija, te predstavljanja dosadašnjih rezultata sa terena i rezultata regionalne saradnje, njemački GIZ organizuje dvodnevnu regionalnu konferenciju u Sarajevu na kojoj će učestvovati predstavnici njemačkog Instituta za obrazovanje odraslih (DIE), Udruženja za razvoj kompetencija S.K.I.L.L.S. iz Bosne i Hercegovine, Mreže aktivista za Pasoš kompetencija u Srbiji – MAPS, te predstavnici organizacija i institucija sa Kosova, posvećenih zajedničkom cilju, a to je unapređenje društva i ekonomski napredak u zemljama Zapadnog Balkana.

Njemačka vlada podržava zemlje Jugoistočne Evrope u unapređenju uslova za zapošljavanje osetljivih kategorija stanovništva sa fokusom na romsku populaciju, marginalizovane grupe i reintegraciju povratnika. Uvođenjem i primjenom Pasoša kompetencija, instrumenta za identifikaciju stečenog znanja i vještina putem neformalnog i informalnog učenja, uz veliku podršku lokalnih partnera u BiH, Srbiji i Kosovu doprinosi se osnaživanju teško zapošljivih i marginalizovanih grupa na tržištu rada. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Najave