Najave / DOGAĐAJI

Dun & Bradstreet partner MSP Forumu Sarajevo

23.04.2021. 11:48 / Izvor: Akta.ba

Kao Dun & Bradstreet, pod brendom tradicije stare više od 200 godina, nastavljamo podržavati naše klijente i partnere da rastu i napreduju na tržištu pružajući im podatke, analitiku i rješenja. Stoga smo rado podržali InStore magazin i marketinšku agenciju Altermediju u organizaciji ovog izuzetno značajnog biznis događaja u BiH, namijenjenog vlasnicima i menadžmentu MSP u realnom sektoru, čiji je cilje da ukaže na značaj malih i srednjih preduzeća kao motora bez kojeg nema ubrzanog oporavka domaće ekonomije, da razmjenom međusobnih iskustava olakša rješavanje problema u bitno izmjenjenim uslovima poslovanja.

MSP U BIH U BROJKAMA

U martu 2021. navršava se godinu dana od proglašenja pandemije i uvođenja vanrednog stanja, koje je prošle godine uslovilo pad BDP-a BiH za oko pet posto, ali je pad prihoda u većini MSP bio daleko veći od toga, uprkos mjerama podrške Vlade BiH. Mala i srednja preduzeća su područje kojem se ne posvećuje dovoljno pažnje u Bosni i Hercegovini, iako su značajan faktor ekonomskog rasta o čemu najbolje govore činjenice da više od 90& kompanija u BiH spada u ovu katergoriju a zapošljavaju oko 64 posto ukupno zaposlenih u BiH.

Za analizu koju je Dun & Bradstreet Company pripremio kao partner MSP Foruma Sarajevo, prema dva osnovna kriterija: uključena su mala i srednja preduzeća sa prihodom većim od 100.000 EUR koja predaju završne račune nadležnim agencijama u BiH. Evo kako ove kompanije izgledaju u osnovnim brojkama:

  • 15.361 kompanija spada u navedenu kategoriju,
  • 80% njih spadaju u male kompanije,
  • 92% predaju završne račune nadležnim agencijama, odnosno posluju transparentno,
  • 36% bavi se trgovinom na veliko i malo, dakle nalaze se u G grani poslovanja
  • 19% je u oblasti prerađivačke industrije
  • 66% radi više od 10 godina što pokazuje stabilnost poslovanja
  • 22,3 MLD KM je ukupni prihodi u prošloj godini
  •   1,5 MLD KM netto prihodu prošloj godini

(Analiza rađena na poslovnim rješenjima Dun&Bradstreet Company, Izvor podataka: FIA, APIF, Direkcija za finansije Brčko Distrikta BiH)

Imperativ opstanka i rasta MSP je tehnološko usavrašavanje, digitalizacija, inovacije, stvaranje novih i unaprjeđenje postojećih proizvoda i usluga te olakšan pristup novim izvorima finansiranja pa će sve ovo i biti teme o kojima ćemo razgovarati na Forumu.

Prijavite se na https://www.msp-forum.ba/ poslušajte korisne informacije i razmjenite iskustva radi rješavanja problema u bitno izmjenjenim uslovima poslovanja. 

Želite li vidjeti kako posluju ove kompanije i pronaći među njima novog poslovnog partnera?

Kontaktirajte na 033 215 454 ili besplatan broj 0800 22 337.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave