Dunavska strategija EU: Godišnji forum u Beču

26.06.2014. 12:25 / Izvor: eKapija.ba
Dunavska strategija EU: Godišnji forum u Beču

Forum koji zajednički organizuju Evropska komisija, Republika Austrija i Grad Beč otvorit će austrijski Ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, kao i gradonačelnik i guverner regije glavnog grada Michael Häupl.

Komesar EU za regionalnu politiku Johannes Hahn pridružit će se visokim funkcionerima i predstavnicima 14 zemalja članica evropske dunavske “makroregije” na njihovom 3. Godišnjem forumu u Beču od 26. do 27. juna. Forum koji zajednički organizuju Evropska komisija, Republika Austrija i Grad Beč otvorit će austrijski Ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, kao i gradonačelnik i guverner regije glavnog grada Michael Häupl.

Ministri, predstavnici civilnog društva i poslovnog sektora iz 14 dunavskih zemalja razmatrat će i odlučivati o tome kako da najbolje povedu regiju u budućnost — pod sloganom “Rastemo zajedno — Zajedno rastemo”. Specijalno će se fokusirati na konkurentnost, socijalnu inkluziju i dobro upravljanje u skladu sa nedavnim izvještajem Evropske komisije koji poziva na jače političko vodstvo makroregija EU. “Ekologizacija rijeke” i obnova flote također će biti jedna od glavnih tačaka na dnevnom redu.

U skladu sa preporukama iz izvještaja o upravljanju, ministri vanjskih poslova zemalja Dunava susrest će se tokom održavanja Foruma kako bi predložili konkretne aranžmane za bolje rukovođenje strategijom. Ministar Peter Friedrich is regije Baden-Württemberg — koja će biti domaćin sljedećem godišnjem skupu — podnijet će izvještaj sa Foruma.

Najavljujući Forum, Evropski komesar za regionalnu politiku Johannes Hahn izjavio je: "Dunavska strategija EU jasno pokazuje vrijednost zajedničkog rada na pitanjima kao što su energetska sigurnost, plovidba, unapređenje kvaliteta vode i poboljšanje transfera tehnologije. Strategija razrađuje inicijative i projekte na osnovu ciljeva strategije Evropa 2020. Kako bi osigurali da se potencijal ovog novog pristupa u potpunosti iskoristi, potrebno nam je više opredijeljenosti, uključenosti i osjećaja vlasništva. Svi moramo odigrati svoju ulogu u prelaženju s riječi na djela — i osigurati da Dunavska regija nastavi biti model za druge makroregionalne inicijative."

Forum se održava u vrijeme usvajanja Partnerskih sporazuma za Evropske strukturne i investicijske fondove za period 2014-2020. Države članice učesnice inicijative moraju osigurati da Dunavska strategija bude čvrsto uvrštena u ove investicijske planove i da budući programi prioritete Dunavske regije provedu u konkretne ciljeve.

Novina ovogodišnjeg Foruma je 'Dunavski kozmos' — niz aktivnosti (uključujući radionice, zone obuke, štandove, govornički kutak, itd.) kojim će se predstavljati inicijative i projekti o širokom spektru tema koji pokriva sve prioritete Strategije. Na ovaj način će se okupiti partneri za razmjenu ideja i primjera najbolje prakse.

Nekoliko sastanaka će se posebno fokusirati na čišću plovidbu, uključujući i manifestaciju “Politika u susretu industriji”  koja će okupiti visoko pozicionirane predstavnike poslovnog sektora i donosioce političkih odluka kako bi formulisali konkretne mjere za unapređenje sadašnjeg stanja infrastrukture i plovnosti Dunava, saopćeno je iz Evropske komisije, a prenosi Delegacija EU u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave