Dvadesetogodišnjica SOS Dječijih sela u BiH, sutra centralna manifestacija

22.04.2014. 11:32 / Izvor: eKapija.ba
Dvadesetogodišnjica SOS Dječijih sela u BiH, sutra centralna manifestacija

Za sutra su planirane edukativno-kreativne radionice za svu djecu Sarajeva na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u organizaciji mobilno-edukativnog programa Superbus koji djeluje u organizaciji Dječija sela.

Organizacija SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine obilježava ove godine 20 godina rada, a centralna ceremonija obilježavanja godišnjice najavljena je za sutra u dvorani Doma mladih Centra Skenderija u Sarajevu, saopćeno je danas iz te organizacije.

Za sutra su planirane edukativno-kreativne radionice za svu djecu Sarajeva na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u organizaciji mobilno-edukativnog programa Superbus koji djeluje u organizaciji Dječija sela.

U proteklih 20 godina, sarajevske i gračaničke SOS porodice pružile su stotinama djece toplo okruženje, ljubav, brigu i posvećenost SOS mama i cijelog tima ljudi.

Programi jačanja porodica osnažili su i održali na okupu roditelje i djecu, edukativni programi: SOS klubovi, vrtići, igraonice, SOS Društveni centar, programi podrške formalnom obrazovanju i Superbus, za mnogu djecu značili su prvi a za neku jedini kontakt sa strukturiranim edukativnim sadržajem i programom.

Ceremonija obilježavanja 20 godina rada organizacije će biti prilika za prezentiranje njenih dosadašnjih uspjeha, budućih strateških usmjerenja te prilika za zahvalnost  prijateljima i partnerima koji su na različite načine doprinijeli to bude organizacija od povjerenja, saopćeno je.

Superbus je pokretni Centar za rad s djecom čiji je osnovni metod učenja igra i zabava, s pedagoškim ciljevima za podsticanje i razvoj samopouzdanja, grupni rad, podsticanje međusobnog poštovanja i uvažavanje razlika među djecom, socijalnih, ekonomskih, etničkih, starosnih.

Porodični model brige osigurava toplo i sigurno mjesto za odrastanje djece bez roditeljskog staranja.

Prema konceptu SOS Dječijih sela, u svakoj porodičnoj kući živi SOS mama s najviše šestoro ili sedmero djece i oni čine jednu SOS porodicu.

U ovom porodičnom modelu brige, djeca imaju mogućnost odrastanja uz ljubav, poštovanje i sigurnost u atmosferi u kojoj se izgrađuju trajni emocionalni odnosi.

SOS Dječija sela BiH u 29 kuća obezbjeđuje topli dom za 268 djevojčica i dječaka iz različitih dijelova BiH, a u četiri kuće za mlade, djevojke i mladići pripremaju se za samostalni život.

U sistemu socijalne zaštite u BiH, SOS Dječija sela su jedinstvena organizacija koja brine o djeci do njihove potpune samostalnosti, ulažući sve resurse u njihovu sretnu budućnost.

Vjerujući da je porodica najbolje okruženje za odrastanje, 2008. godine je pokrenut Program podrške porodicama u Sarajevu, Goraždu i Mostaru, kojim je obuhvaćeno više od 230 jednoroditeljskih i potpunih porodica, u kojima živi 525 djece i mladih.

Glavni ciljevi ovog programa su da se djeci koja su pod rizikom da izgube staranje od njihovih porodica, omogući da nastave život s roditeljima te da se poveća kvalitet života porodica i poštivanje dječijih prava.

Edukativni programi SOS Dječiji vrtići u Sarajevu, Goraždu i Mostaru svake godine prime oko 300 mališana uzrasta od tri do šest  godina, raspoređenih u tri odgojne grupe, a za djecu predškolskog uzrasta koja žive u udaljenim krajevima organizuju se besplatne igraonice radi pripreme za polazak u školu.

SOS Resursni centar za djecu, mlade i porodicu nudi sigurno i udobno mjesto za obrazovni, kreativni, emocionalni i socijalni razvoj za svako dijete, mladu osobu i njihove roditelje i staratelje.

U okviru Resursnog centra oni mogu dobiti psihosocijalno savjetovanje, psihoterapiju, art terapije te podršku logopeda.

Centar za rani rast i razvoj namijenjen je djeci od njihovog rođenja do 10. godine života, kao i roditeljima.

Program podrške formalnom obrazovanju realizira se u pet osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. U njemu učestvuje više od 520 djece, 580 roditelja i 90 nastavnika.

Cilj programa je efikasna podrška djeci u ostvarivanju boljih rezultata u obrazovanju i socijalizaciji, pomoć nastavnicima da razviju znanja i vještine kako bi pružili adekvatniju brigu i obrazovali djecu te intenzivnije uključivanje roditelja u rad škole i unapređenje roditeljskih kompetencija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave