Edukacija za mentore praktične nastave u firmama

20.04.2018. 10:23 / Izvor: Akta.ba
Edukacija za mentore praktične nastave u firmama

GIZ kroz projekt "Stručno obrazovanje u BiH" nastoji u saradnji sa obrazovnim institucijama poboljšati stručno obrazovanje.

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju i razvoj (GIZ) organizirat će od 20. do 24. aprila petodnevnu edukaciju za mentore praktične nastave u firmama.

Mentori su osobe koje su u firmama zadužene za učenice i učenike koji dolaze na praktičnu nastavu, a pohađaju neku od srednjih stručnih škola.

Oni prenose svoje znanje i osposobljavaju mlade za tržište rada za određena zanimanja. Bez njih je nezamisliv lični i profesionalni razvoj mlade osobe koja se obrazuje za određenu struku.

GIZ kroz projekt "Stručno obrazovanje u BiH" nastoji u saradnji sa predstavnicima privrede i obrazovnih institucija poboljšati stručno obrazovanje i time suštinski doprinijeti razvoju obrazovnog sistema koji je usmjeren na tržište rada.

Edukacija mentora, koji bi kao voditelji obrazovnog procesa u firmama preuzeli odgovornost za učenike i učenice na praktičnoj nastavi predstavlja jednu od komponenti projekta. 

Cilj je ojačati pedagoške kompetencije mentora i njihovu vještinu planiranja rada sa učenicima na praktičnoj nastavi. Kvalitetno stručno obrazovanje iznjedrit će više stručnjaka koji će dati važan doprinos ekonomskom rastu zemlje,  a time i boljem imidžu stručnog obrazovanja.

Na prvu edukaciju prijavile su se kompanije iz IT, auto, trgovačke i prehrambene industrije, kao i predstavnici bankarskog sektora iz Sarajevske regije, a naredne edukacije održat će se u Banja Luci, Mostaru i Goraždu, najavili su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave