Ex-TRIBINA TUZLA 2012: "Novi propisi i standardi za eksplozivne atmosfere u rudarstvu i industriji"

05.06.2012. 12:53 / Izvor: eKapija.ba
Ex-TRIBINA TUZLA 2012: 'Novi propisi i standardi za eksplozivne atmosfere u rudarstvu i industriji'

U srijedu 6. juna s početkom u 10 sati u Bosanskom kulturnom centru, biće održana Ex-TRIBINA TUZLA 2012 "Novi propisi i standardi za eksplozivne atmosfere u rudarstvu i industriji", stručni skup s međunarodnim učešćem o protiveksplozivnoj zaštiti, u organizaciji Udruženja "Atex" Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta i Kantonalnog štaba CZ Tuzla.

Za skup se prijavilo preko stotinu stručnjaka iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, sa tridesetak stručnih saopštenja.

Očekuje se da će zaključci Tribine doprinijeti implementaciji propisa, koji su preuzeti od EU ili su pred usvajanjem u BiH, entitetima i Distriktu Brčko, jer je nužno ubrzati poduzimanje odgovarajućih mjera, koje u većini sredina kasne, s obzirom na nesreće, koje prijete i događaju se u industriji i rudarstvu BiH.

Republika Srpska je već preuzela evropsku direktivu Atex-137, javna rasprava o naobjavljenoj Naredbi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (urađenoj prema direktivi Atex-95) je obavljena još 2010, dok je u FBiH u toku donošenje podzakonskih akata po zakonima o rudarstvu i zaštiti od požara. U Federaciji se godinama očekuje zamjena predratnog Zakona o zaštiti na radu, a nacrt novog Zakona o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu Vlada FBiH je razmatrala još prije 5 godina.

U cjelini, oblast ex-zaštite u BiH se, još uvijek, zasniva na starim i, ponekad, neprimjenjivim propisima, dok novi evropski standardi i direktive zahtijevaju od poslodavaca da poduzmu nove sistematske mjere zaštite radnika, postrojenja i okoliša.

Prva grupa referata i posebna pažnja posvećeni su sprečavanju nesreća u rudarstvu.

Tribina traje jedan dan, podijeljena je u 4 sekcije, sa satnicom i referatima, čiji vam spisak dostavljamo u prilogu. Željeli bismo da se u rad tribine uključite i vi, jer će nam trebati pomoć medija kod realizacije zaključaka. Ukoliko ste zauzeti u vrijeme otvaranja Tribine, spremni smo zamoliti organizatore i ugledne inozemne stručnjake da u pauzama odvoje vrijeme za razgovor s vama.

Nakon posljednje sesije i zaključaka Tribine, u 17,30 je zakazana promocija priručnika dr Nenada Marinovića "Oprema i instalacije za eksplozivnu atmosferu", čiji promotori će biti dr Željko Knežiček i dr Snežana Mičević.

Marinović je najugledniji stručnjak s ovih prostora u oblasti protiveksplozivne zaštite, dugogodišnji generalni sekretar Ex-komisije bivše SFRJ, profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Zagreb i osnivač Ex-agencije Republike Hrvatske. U Tuzlu dolazi prvi put nakon velike nesreće u Rudniku Dobrnja, a zbog poodmaklih godina sudjelovaće u radu 3. i 4. sekcije i u promociji svoje posljednje knjige.

Više informacija o Tribini na www.atex.ba i www.facebook.com/Ateks.Tuzla

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave