Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Federalno ministarstvo okoliša i turizma organizira međunarodnu konferenciju o zaštićenim područjima, Bihać, 6. i 7. novembra 2008. godine

13.10.2008. 14:02 / Izvor: Fena

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, u saradnji s relevatnim organizacijama i institucijama BiH i regije, 6. i 7. novembra 2008. godine u Bihaću će organizirati međunarodnu konferenciju o zaštićenim područjima o temi "Zaštićena područja u funkciji ekonomskog razvoja".

Tim povodom Bihać je bio domaćin sjednice Organizacionog odbora predstojećeg skupa. Na pres-konferenciji nakon sjednice, federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg istakao je temeljni cilj konferencije – smanjenje gubitka biološke i okolišne raznolikosti i održivo gospodarenje prirodnim resursima te integriranje zaštićenih područja u ekološku mrežu Evrope.

Iznijevši podatak da od 900 kilometara kvadratnih površine općine, 500 kvadratnih kilometara otpada na površinu Nacionalnog parka Una, načelnik Općine Bihać Hamdija Lipovača istakao je da će stanovnici u zaštićenom području od njega i živjeti, prvenstveno razvojem turizma.

Sve aktivnosti koje nadležne institucije budu poduzimale radi zaštite okoline podržat će i Kantonalna turistička zajednica jer se turizam u svim dokumentima razvoja ističe kao vodeća grana privrede ovog područja.

Upravo predstojeća konferencija treba dati odgovore na to kako zaštititi prirodne i kulturne vrijednosti turističkih destinacija, među kojima je i područje Nacionalnog parka "Una".

Bogatstvo u prirodnim i turističkim resursima, koji mogu doprinijeti bržem gospodarskom oporavku ne samo Federacije nego i cijele zemlje, potencijal su kojeg valja turistički predstaviti i valorizirati. Turističke destinacije kao što su: Međugorje, Park prirode Blidinje, Park prirode Hutovo blato, Neretva, Trebižat, Una, Neum, zatim zimski turistički centri poput Kupresa, Jahorine, Bjelašnice upotpunjuju turističku ponudu BIH čija je resursna osnova očuvana priroda i samo su dio bogate prirodne baštine koja uz kulturno nasljeđe i gostoprimljive ljude čini veliku resursnu osnovu koja se može mjeriti sa najvećim i najbogatijim svjetskim turističkim destinacijama.

Međunarodna konferencija o zaštićenim područjima planira obuhvatiti prostor Federacije BiH i RS te susjedne zemlje i njihova zaštićena područja : Hrvatska, Srbija ,Crna Gora, Makedonija i Italija.

Konferencija će biti održana pod pokroviteljstvom Vlade Federacije BiH i Općine Bihać. Suorganizatori su Evropska komisija - misija za BiH, Svjetska banka, UNDP, Državni zavod za zaštitu prirode i više nevladinih organizacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave