Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Gradu na Vrbasu povjerena organizacija "Zlatne turističke ruže 2009": Podrška za razvoj turizma

11.09.2009. 14:30 / Izvor: Nezavisne novine

Svečanost dodjele priznanja "Zlatna turistička ruža 2009" pojedincima, objektima i organizacijama iz oblasti turizma u BiH biće održana 26. septembra u Banjoj Luci, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, saopšteno je 10.09.2009. godine na konferenciji za novinare.

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma u Vladi RS i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije "Zlatna turistička ruža 2009", istakao je da treba raditi što više na promociji turizma u našoj zemlji i u narednom periodu.

"Vlada RS je prije četiri godine u projektu `Turizam plus` prepoznala njegov značaj i prihvatili smo ovaj projekat da tu oblast približimo građanima. Dobili smo mogućnost da organizujemo Svjetski dan turizma u Banjaluci i želimo da taj projekat bude doveden do savršenstva", kaže ministar Gluhaković i dodaje da je u planu izrada strategije razvoja turizma.

Gradonačelnik Dragoljub Davidović kaže da se nisu dvoumili da organizuju ovaj događaj, jer se grad već dokazao u organizaciji velikih manifestacija.

"Imamo iskustva i sredstava za organizaciju velikih događaja, a naš grad sigurno zaslužuje nešto ovakvo, jer je on destinacija u samom vrhu među gradovima BiH", istakao je Davidović i dodao da lokalna zajednica treba ozbiljno da računa na turizam, jer on doprinosi razvoju grada.

Zlatko Prlenda, autor emisije "Turizam plus" i ove manifestacije, istakao je da je "Zlatna turistička ruža" jedan od projekata promocije turizma u BiH.

"Ova manifestacija održava se četvrti put, a ove godine u Banjaluci, da na što je moguće ljepši način obilježimo Svjetski dan turizma 27. septembar, uz podršku Ministarstva, Administrativne uprave grada, Turističke organizacije Banjaluka i Turističke organizacije RS", rekao je Prlenda i dodao da će tokom trodnevne manifestacije mnogobrojni predstavnici turističke industrije i turističkih organizacija imati priliku da kroz brojna prateća događanja saznaju više o proizvodima i gastronomskoj karti grada, te ostalim specifičnostima turističke ponude.

"Biće organizovan i okrugli sto na temu `Prekogranična saradnja u promociji turizma`, koji će organizovati Ministarstvo trgovine i turizma u Vladi RS, a veliki broj gledalaca će manifestaciju moći pratiti putem direktnog prenosa na RT RS i FTV-u", istakao je Prlenda i dodao da se i dalje nastavlja trend turističko-promotivne kampanje pod sloganom "Osmijeh za BiH" kao osnovne poruke koju i serijal i ova manifestacija šalju iz naše zemlje u region i svijet.

Aleksandar Đurić, predsjednik glavnog žirija na predstojećoj manifestaciji, kaže da će konkurencija u izboru biti žestoka i da će biti teško odlučiti na kraju.

"Priznanja će biti dodijeljena u 12 kategorija i to za najuspješniju mikrodestinaciju, smještajne i ugostiteljske kapacitete, gostoljubivost, za najbolju kulturnu i zabavnu ili turističku manifestaciju", istakao je Đurić i dodao da će biti dodijeljene i nagrade za turističku agenciju koja je dovela najviše gostiju, priznanje za najboljeg vinara, menadžera, grad, gradonačelnika, turističku ličnost godine i priznanje za najuspješniji turistički projekat.

Veliku podršku realizaciji ove manifestacije, kao i čitavog projekta "Turizam plus" dale su i Turistička organizacija RS i Turistička organizacija Banja Luka, čiji su predstavnici izrazili veliki značaj ove manifestacije za turizam.

"Ovo je od vitalnog interesa za turizam BiH, RS, ali i turizam grada", rekao je Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banja Luka, i pozvao sve medije na podršku ovakvih projekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave