Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

GTZ: Sutra regionalna konferencija o ekonomskoj tranziciji i evropskim integracijama

26.01.2009. 12:52 / Izvor: Fena

"Od ekonomske tranzicije do evropske integracije - dva desetljeća promjena u jugoistočnoj Evropi", naziv je konferencije koju 27. i 28. januara 2009. godine u Sarajevu organizira Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) GmbH u ime njemačkog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj.

Konferencija će okupiti više od sto učesnika iz zemalja jugoistočne Evrope i Njemačke, uključujući visoke zvaničnike i stvaraoce određenih politika te predstavnike privatnog sektora te naučnoistraživačkih krugova.

Učesnici konferencije osvrnut će se na postignuto od vremena tranzicije i utvrditi izazove.

Gotovo prije 20 godina jugoistočna Evropa morala se suočiti s izazovom tranzicije. Prelazak s državne privrede na tržišnu ekonomiju zahtjevan je proces koji iziskuje potpunu reorganizaciju vodećih institucija.

Danas su zemlje jugoistočne Evrope na putu za ulazak u Evropu, što ponovo zahtijeva dalekosežne reforme. Istovremeno, finansijska i ekonomska kriza mijenjaju poslovno okruženje i način ekonomskog promišljanja.

Vodeći stručnjaci, kao što su Erhard Busek, bivši vicekancelar Austrije i nekadašnji specijalni koordinator Pakta stabilnosti EU, zatim Grzegorz W. Kolodko, koji je Poljsku uveo u EU i svjetski stručnjak za pitanja tranzicije, te Friedrich Kitschelt, zamjenik generalnog direktora i komesar za Aziju i jugoistočnu Evropu pri njemačkom ministarstvu ekonomske suradnje i razvoja, predvodit će raspravu o tome kako jugoistočnu Evropu učiniti spremnom za EU integracije i koju ulogu bi trebalo da imaju vlasti i donatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave