Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Hartije od vrijednosti iz FBiH još nisu međunarodno standardizovane: Kodovi koče zajednički indeks BiH

19.05.2009. 09:33 / Izvor: Nezavisne novine

Nedostatak međunarodnog koda za hartije od vrijednosti u FBiH usporava kreiranje zajedničkog berzanskog indeksa BiH, koji nije ugledao svjetlost dana ni dvije godine od njegove prve najave, tvrde u Banjalučkoj berzi.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, kaže da je prije formiranja tog indeksa, koji dvije domaće berze sprovode u saradnji s Bečkom berzom, potrebno dogovoriti praćenje hartija iz BiH na servisu agencije "Reuters", što je Sarajevska berza odradila prošle sedmice.

"Hartije RS će na "Reutersu" biti pokrivene od 2. juna. Preostaje problem neriješenog ISIN koda za hartije od vrijednosti iz FBiH, s obzirom na to da su iz tog entiteta dugo praktično opstruisali RS da dobije svoje posebne kodove, želeći ih na nivou BiH", istakao je Božić.

Hartije iz RS od proteklog februara imaju svoje ISIN kodove koji omogućavaju njihovu međunarodnu "prepoznatljivost", čime je propala kampanja FBiH da oni budu utvrđeni na nivou BiH.

U Komisiji za vrijednosne papire FBiH 18.05.2009. godine su potvrdili da su se nakon neuspjelog pokušaja formiranja jedinstvenih kodova za BiH angažovali na registraciji entitetskih ISIN kodova. Ističu da su od takozvane zamjenske međunarodne agencije dobili instrukcije za dodjelu kodova za federalne hartije, što je posao koji će nastojati završiti prije sezone godišnjih odmora.

"To znači da nećemo dobiti potpune i reprezentativne kodove za BiH kakve smo željeli, ali je najvažnije da je problem riješen", kazao je Mirko Puljić, zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH.

U Banjalučkoj berzi vjeruju da će zajednički indeks BiH biti formiran do kraja ove godine, navodeći da su odradili pripreme poput utvrđivanja kriterijuma za selekcije hartija i strategiju promovisanja indeksa, koju rade u saradnji s Bečkom berzom. Očekuju da će sastav indeksa BiH činiti dvije do tri kompanije s Banjalučke berze i četiri sa Sarajevske berze.

"Problem je to što na tržištu kapitala u BiH nema mnogo velikih kompanija s likvidnim akcijama, osim "Telekoma Srpske" i "BH Telecoma". U narednim mjesecima nastojaćemo ispregovarati sa zainteresovanim preduzećima kako bi dobili konačni sastav indeksa", rekao je Božić.

Značaj kreiranja berzanskog indeksa BiH, prema njegovim riječima, ogleda se u tome što će kompanije iz njegovog sastava postati atraktivnije za strane investitore, što bi oživjelo i domaće tržište kapitala. Predviđeno je da tri berze koje su uključene u ovaj projekat izdaju licence za taj indeks.

"Primjera radi, Raiffeisen banka, koja bi kupila licencu za indeks BiH, mogla bi građanima Austrije da prodaje certifikate, a da sama kupuje hartije na našem tržištu, što znači dolazak svježeg kapitala", ukazao je Božić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave