II Međunarodna naučno stručna konferencija Sfera 2016 u Mostaru

27.10.2016. 08:18 / Izvor: Akta.ba
II Međunarodna naučno stručna konferencija Sfera 2016 u Mostaru

Sfera d.o.o i Građevinski fakultet Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar organizuju II. Međunarodnu naučno stručno konferenciju Sfera 2016.

Sfera d.o.o i Građevinski fakultet Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar organizuju II. Međunarodnu naučno stručno konferenciju Sfera 2016. Mjesto održavanja ove naučno stručne konferencije je Mostar, Intera Tehnološki park. Ovaj dvodnevni stručni skup baviti će se temama vezanim za oblikovanje i toplinsku izolaciju fasadnih zidova sa osvrtom na tradicionalni i savremeni pristup.

Ovo je drugi po redu međunarodni naučno stručni skup u organizaciji novinsko marketinške agencije Sfera d.o.o. Mostar. Iz Sfere ističu kako nakon prošlogodišnjeg uspjeha ne sumnjaju u uspjeh ove konferencije te dodaju kako su odaziv i zaiteresovanost i veći od očekivanog. Naime, Sfera je prošle godine organizovala međunarodnu naučno stručnu konferenciju pod nazivom SFERA 2015: Oblikovanje i tehnologija arhitektonskih otvora na kojoj je učešće uzelo preko 400 stručnjaka iz svijeta građevinske i arhitektonske industrije

Ovogodišnja tema se kako navode iz Sfere nametnula sama po sebi te zahvaljujući saradnji sa mnogobrojnim partnerima i ljudima iz struke, ona je svedena na ono za čim su upravo ti kojih se tiče izrazili želju i potrebu.

Generalni sponzor naučno-stručne konferencije je kompanija: Baumit.

Sponzori konferencije su kompanije: Bautrend, Baumy, Dugatehna, te kompanija Bekament, dok su partneri konferencije kompanije: EPS Lastro, Knauf, Knauf Insulation, Austrotherm, Njemačka privredna komora – AHK, Terrasit, Stamal,  Fibran, Baldini Studio, Rockwool, Xella, Euroston te kompanija IGM.

Program konferencije

Konferencija počinje u 9:00 sati. Nakon uvodne riječi organizatora, konferenciju će svečano otvoriti Predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, a potom će uslijediti obraćenje Federalne ministrice obrazovaja i nauke , prof. dr. Elvire Dilberović. U toku prvog dana konferencije, prisutni će moći uživati i u prezentaciji Red.Prof. Dr. Ljubomira Miščevića sa Arhitektonskog Fakulteta, Sveučilište u Zagrebu na temu Eko Sendvič kuća.

Pored tema usko vezanih za temu konferencije i predstavljanje firmi iz programa prvog dana konferencije izdvajamo:

- Prezentacija djelatnosti fonda na temu energetske efikasnosti- opcije za finansiranje i implementirani projekti, Jasmina Kafedžić, Fond za zaštitu okoliša Federacija BiH, Sarajevo

- Malteri korišteni pri restauraciji kula Tara i Halebija, te pratećih objekata uz Stari most u Mostaru- Zehrina Begić, Git Institut,Tuzla

- Energijski pregledi i certificiranje objekata - iskustva Ceteor-A, Ceteor Bih.

U toku drugog dana konferencije, prisutni će moći uživati u prezentaciji na temu izgradnje studentskog paviljona, i predstavljanje vodiča za energetsku efikasnost. Nakon ove prezentacije, planirana je panel diskusija na temu konferencije. U sklopu programa drugog dana konferencije planirano je i izlaganje naučnih i stručnih radova, te odabir i proglašenje najboljeg studentskog rada odnosno dodjela nagrade.

Više o konferenciji i program međunarodne naučno stručne konferencije SFERA 2016: oblikovanje i toplinska izolacija fasadnih zidova: tradicionalni i savremeni pristup možete pronaći na sljedećim linkovima:

http://2016.sfera.ba/

http://2016.sfera.ba/program/

http://2016.sfera.ba/registracija/

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave