Intelektualno vlasništvo - praktična primjena i sudska praksa

03.12.2018. 13:53 / Izvor: Akta.ba
Intelektualno vlasništvo - praktična primjena i sudska praksa

Cilj seminara je podizanje svijesti o važnosti zaštite intelektualnog vlasništva.

Privredna/Gospodarska komora FBiH poziva Vas da uzmete učešće na predavanju "Intelektualno vlasništvo - praktična primjena i sudska praksa" (dizajn, patent, žig za robe i usluge, geografska oznaka porijekla, autorsko pravo i dr.) četvrtak, 06.12.2018. godine od 12.00 do 14.00 sati u prostorijama P/G K FBiH (Sarajevo, Branislava Đurđeva 10, prizemlje)

Cilj seminara je podizanje svijesti o važnosti zaštite intelektualnog vlasništva, čime se  povećava sigurnost poslovanja bh. kompanija, kao i vrijednost njihovih proizvoda i usluga, te unapređenje saradnje privrede i sudskih, inspekcijskih i carinskih organa, vezano za zaštitu prava iz intelektualnog vlasništva na domaćem i inostranom tržištu.

Teme koje će biti obrađene na predavanju:

• Brendiranje proizvoda, kako izbjeći greške i loša iskustva susjednih zemalja prilikom ulaska na tržište EU i svijeta, te saradnja sa carinskim organima prilikom izvoza robe na tržište EU i svijeta (zakonska regulativa i praktična primjena).
• Uvod u zaštitu dizajna, žiga i patenta za preduzeća  - Kako se stvara i kako zaštititi vaš dizajn, robni žig i druge oblike vaših inovacija, kako bi bili što uspješniji na tržištu?
• Zašto bi vaše preduzeće trebalo zaštititi svoj dizajn, žig ili patent?
• Od ideje do investicije: Kako zaštititi patent?  
• Koliko je vremena potrebno da se registrira dizajn, žig, patent, te povezani troškovi?
• Vrijedi li u inostranstvu dizajn registriran u vašoj zemlji?
• Što trebate imati na umu kada koristite dizajne i žigove na Internetu?
• Možete li vaš dizajn i žig licencirati drugim preduzećima?
• Što trebate učiniti ako vaš dizajn i žig neovlašteno koriste drugi?
• Primjeri sporova iz sudske prakse.

Predavači: Kerim Karabdić i Adi Krdžalić, ovlašteni patentni zastupnici sa licencom Instituta za intelektualno vlasništvo

Učešće na edukativnom predavanju je besplatno. Za prijavu učešća, molimo da popunite i dostavite priloženi prijavni obrazac najkasnije do 05.12.2018. godine putem e-maila (na adresu: a.handzic@kfbih.com) ili putem faxa (na broj: 033 217 783).

Firme / organizacije učesnice imaju mogućnost da izvrše besplatnu provjeru stanja zaštite intelektualne svojine, koju će provesti predavači u saradnji sa predstavnicima pojedinačnih firmi. Potrebno je da zainteresirane firme u prijavi označe koju vrstu intelektualne svojine žele zaštititi – dizajn, žig (robni ili uslužni), patent, geografsku oznaku porijekla, autorsko pravo, zaštitu od nelojalne konkurencije, know-how.

Za sve dodatne informacije, molimo da kontaktirate Centar za promociju i edukaciju P/G K FBiH (kontakt osoba: Aida Handžić, tel: 033 566 322, e-mail: a.handzic@kfbih.com)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave