Investicijska konferencija Bear- Teslić, Tešanj i Žepče 29.5. u Sarajevu

16.05.2014. 13:18 / Izvor: eKapija.ba
Investicijska konferencija Bear- Teslić, Tešanj i Žepče 29.5. u Sarajevu

Konferencija će predstaviti mogućnosti i potencijale za ulaganje u općine/opštine Teslić, Tešanj i Žepče, u okviru njihove razvojne inicijative BEAR.

 

 

 

 

 

 

 

 

Investicijska konferencija BEAR- Teslić, Tešanj i Žepče održaće se 29.5. u hotelu Evropa u Sarajevu.

Konferencija će predstaviti mogućnosti i potencijale za ulaganje u općine/opštine Teslić, Tešanj i Žepče, u okviru njihove razvojne inicijative BEAR. Na događaju će se okupiti privrednici i investitori u BiH, predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija, kao i stranih privrednih komora u BiH, novinari, urednici i eksperti za poduzetništvo i ekonomiju, predstavnici dijaspore, poslovnih udruženja i javnih institucija u BiH.

BEAR predstavlja područje poslovne izvrsnosti (Business Excellence Area) Teslića, Tešnja i Žepča- tri lokalne zajednice s izuzetno dinamičnim privatnim sektorom.

FDI magazine (Financial Times Group) izabrao je BEAR područje kao jednu od 10 najboljih destinacija za ulaganje u Evropi, po kriteriju isplativosti za investitore (2014/15).

Učešće na konferenciji je besplatno. Prijave će se uvažavati prema redoslijedu pristizanja. Simultani prijevod je osiguran.

Organizatori: Općine/Opštine Teslić, Tešanj i Žepče u saradnji sa Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) ProLocal programom u BiH i Predstavništvom njemačke privrede u BiH (AHK BiH)

PROGRAM

10:30 Registracija

11:00 Pozdravno obraćanje predstavnika ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini (BiH) Adrian Pollmann, otpravnik poslova Njemačke ambasade u BiH

11:10 Pozdravno obraćanje predstavnika EU delegacije u BiH

11:20 Uvodni govor predstavnika GIZ-a Dr. Brigitte Heuel-Rolf, regionalna direktorica za zapadni Balkan

11:30 Prezentacija potencijala i mogućnosti za ulaganje u Teslić Milan Miličević, načelnik Opštine Teslić

11:45 Prezentacija potencijala i mogućnosti za ulaganje u Tešanj Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj

12:00 Prezentacija potencijala i mogućnosti za ulaganje u Žepče Mato Zovko, načelnik Općine Žepče

12:15 Prezentacija web stranice BEAR područja Nedim Sinanović, savjetnik GIZ ProLocal

12:25 Panel diskusija na temu Važnost privlačenja investicija za lokalne zajednice

"Izazovna su vremena za direktne strane investicije (FDI) u Evropi. Zbog usporenog rasta u mnogim velikim ekonomijama i nastavka loših efekata krize u Eurozoni, priliv stranih investicija u regionu je u opadanju. Stoga je ključno za evropske gradove i regije da zauzmu aktivan stav prema privlačenju investicija i da učine da su okruženja u kojima poduzetnici djeluju konkurentna koliko je to moguće." -Courtney Fingar, urednice i šefice FDI magazina

Učesnici panela:

Dragan Mišić, šef odsjeka za razvoj Općine Teslić, Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj općine Tešanj (TRA), Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče - RAŽ, Nina Pobrić, šef odjela za promociju ulaganja, FIPA, Bojana Škrobić Omerović, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora (FIC)

12:50 Zaključci

13:00 Lagani ručak i druženje u vrtu Hotela Europe

Za dodatne informacije o BEAR inicijativi Teslića, Tešnja i Žepča posjetite www.bear.ba ili se obratite Nedimu Sinanoviću, (+387 61488 458).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave