INZ organizuje stručni skup u Zenici: Jedno zdravlje u BiH

02.11.2018. 10:18 / Izvor: Akta.ba
INZ organizuje stručni skup u Zenici: Jedno zdravlje u BiH

Jedno zdravlje je pristup zdravlju čovjeka na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou.

Uokviru obilježavanje dana „JEDNOG ZDRAVLJA“ (eng. ONE HEALTH DAY). Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organizuje Stručni skup na temu „JEDNO ZDRAVLJE U BIH“ (eng. “ONE HEALTH IN BIH“) za stručnjake različitih profila, kako bi se ukazalo na značaj multisektoralnog pristupa u rješavanju problema zaštite zdravlja ljudi, životinja, bilja i okoliša.

Nakon pozdravne i uvodne riječi, planirano je kratko predstavljanje ONE HEALTH inicijative kao globalnog pokreta, kao i predstavljanje Funkcionalnog centra „One Health“ u okviru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, dok je u drugom dijelu skupa planiran prikaz praktičnog primjera oboljenja bruceloze kroz One Health pristup.

Ovo je prvi put u BiH da se organizuje obilježavanje globalnog "One Health Day" datuma, a na skup u Zenicu su pozvani predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH, Ureda za veterinarstvo BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH, Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH, Instituta za javno zdravstvo RS i Zavod za javno zdravstvo FBiH, federalnih ministarstava zdravstva i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalne i kantonalne uprave za inspekcijske poslove, resornih ministarstava za zdravstvo i poljoprivredu u Srednjebosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, Domova zdravlja, bolnica, veterinarskih stanica, visokoškolskih obrazovnih institucija, kompanija koje se bave proizvodnjom mesnih i mliječnih prehrambenih proizvoda.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je prva ovakva ustanova sastavljena od Zavoda za javno zdravlje i Veterinarskog zavoda, a uskoro i od Zavoda za zaštitu bilja, te zapošljava veliki broj stručnjaka različitih profila, kao što su ljekari, veterinari, inženjeri prehrambene tehnologije, hemije, zdravstvenih nauka, sanitarni inženjeri i drugi. Prema tome, može se reći da smo ustanova koja već radi na principu „Jednog zdravlja“ i predstavlja jedinstvenu ustanovu takvog tipa u BiH.

Cilj stručnog skupa je upoznati učesnike, ali i širu javnost u BiH sa One Health inicijativom kako bi se objasnili principi i značaj multisektorske saradnje u svakodnevnom radu, kao i promovisao integrativni pristup zdravlju ljudi, životinja, biljaka i okoliša.

Jedno zdravlje je pristup zdravlju čovjeka na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou, kako bi se postiglo optimalno zdravlje i dobrobit svih životinja, ljudi, biljaka i zajedničkog im okoliša, prepoznajući njihove neraskidive međusobne veze.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave