IUS: Otvoren upis na program dvojnih diploma sa ITU u Istanbulu

24.05.2019. 14:46 / Izvor: Akta.ba

Saradnja na projektu dvojnih diploma sa Tehničkim univerzitetom u Istanbulu aktuelna je od maja 2018. godine.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu, kao društveno odgovorna institucija iz godine u godinu nastoji poboljšati uslove studiranja na IUS-u.

Osim odlične povezanosti sa tržištem rada, putem raznih sporazuma, proširuju i saradnju sa drugim univerzitetima širom Evrope.

Jedan od takvih sporazuma potvrđen je krajem aprila, te je IUS počeo sa upisom studenata na program dvojnih diploma sa Tehničkim univerzitetom u Istanbulu (ITU).

Saradnja na projektu dvojnih diploma sa Tehničkim univerzitetom u Istanbulu aktuelna je od maja 2018. godine, a u međuvremenu je potpisan Protokol o dvojnim diplomama te su usaglašeni svi detalji sporazuma.

Sporazumom je dogovoreno da je trajanje studija u zajedničkom programu četiri (4) akademske godine, a nastavni proces će se izvoditi na engleskom jeziku. 

Prva i druga akademska godina zajedničkog programa će se provoditi na IUS-u, dok će se treća i četvrta akademska godina provoditi na ITU-u.  

U slučaju potrebe dodatnog usavršavanja engleskog jezika, studenti mogu pohađati Pripremnu školu engleskog jezika na IUS-u.

Studijski programi koji su obuhvaćeni ovim sporazumom su arhitektura, mašinstvo, ekonomija, elektrotehnika i elektronika (komunikacije).

Po uspješnom okončanju studija, diplomanti će dobiti dvije diplome, jednu izdatu od strane IUS-a a drugu izdatu od strane Tehničkog univerziteta u Istanbulu.

Zahvaljujući potpisanom sporazumu, IUS je polaznicima ovog programa obezbijedio odlične finansijske uslove.

Prema tome, školarina za 2019. na programu dvojnih diploma iznosi 4.000 na IUS-u, dok školarina na ITU-u iznosi 12.000 turskih lira odnosno 1.750 eura za jednu akademsku godinu. Školarina se plaća shodno važećim institucionalnim procedurama.

Tehnički univerzitet u Istanbulu je državni univerzitet osnovan 1773. godine pod imenom "Mühendishane-i Bahr-i Hümayun" (Imperial School of Naval Engineering).

Tehnički univerzitet u Istanbulu je istaknuti i pionirski univerzitet inženjerstva, tehničkih nauka i arhitekture sa mnogo inovativnih studija na poljima nauke, tehnologije, istraživanja i razvoja. ITU, kao univerzitet koji se uglavnom sastoji od fakulteta tehničkih nauka i istraživačkih laboratorija, blisko sarađuje sa preduzećima i drugim ekonomskim i društvenim partnerima.

U tu svrhu, ITU je stvorio mnoge tehno-naučne parkove, inkubacijske centre, centar za poduzetništvo i inovacije, te ured za transfer tehnologije.

Na taj način ITU nudi povoljno okruženje za studente da izgrade uspješnu karijeru u svojim profesijama, da se usavrše, traže mogućnosti za stažiranje i provode istraživačke projekte

Budući da je broj mjesta ograničen, IUS sve zainteresirane poziva da iskoriste mogućnosti koje pruža studiranje na IUS-u te da upišu program dvojnih diploma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave