IV Savjetovanje o energetici od 25. do 27. septembra u Neumu

21.09.2013. 09:00 / Izvor: eKapija.ba
IV Savjetovanje o energetici od 25. do 27. septembra u Neumu

Savjetovanje o energetici u BiH bit će održano u periodu od 25.-27. septembra 2013. godine u hotelu „Sunce“ u Neumu.

U odsustvu kvalitetne debate o temama, koje su veoma visoko rangirane na agendi zemalja regija a posebno zemalja EU,iz kompanije Ceteor koja je organizator ovog savjetovanja, odlučili su ovogodišnje Savjetovanje koncipirati, te tematski i strukturno prilagoditi oblastima koje su zasigurno budućnost sektora energije u BiH.

"Stoga će naše četvrto po redu Savjetovanje o energetici u BiH, sa međunarodnim učešćem koje će biti održano u periodu od 25.-27. septembra 2013. godine u hotelu Sunce u Neumu biti posebno posvećeno energijskoj efikasnosti, ESCO konceptu finansiranja projekata i trgovini energije i emisijama. Da smo na pravom putu pokazuje odlučnost međunarodnih razvojnih i finansijskih institucija, koje iz godine u godinu sve više sredstava orijentišu ka ovim oblastima", priopćili su iz Ceteora.

Dodaju da kako bi osigurali da BiH ne uči na sopstvenim greškama, njihova zamisao pri kreiranju cjelokupnog koncepta ovog događaja bila da prezentiraju iskustva i najbolje prakse iz susjednih zemalja i zemalja EU u oblasti uređenja pravnog okvira,razvoju mehanizama i svih drugih neophodnih aktivnosti. Stoga se u okviru ovogodišnjeg Savjetovanja, pored dijela posvećenog naučno-stručnim radovima, održava i jednodnevni Forum "Prozor u budućnost", posvećen EU trendovima u oblastima energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije te potrebnom zakonodavno-institucionalnom prilagođavanju Bosne i Hercegovine.

Navode da za razliku od naučnih i stručnih skupova gdje se prezentiraju radovi, a ostaje veoma malo vremena za razmjenu informacija i diskusiju, te donošenje valjanih zaključaka, ovaj Forum ima za cilj da se putem tematskog panela/otvorene diskusije, iskristališu stavovi i donesu zaključci od značaja za razvoj energijskog sektora, posebno u okviru Ugovora o energetskoj zajednici, te postkjotovskim aktivnostima u okviru Konvencije o klimatskim promjenama.

Govornici dolaze iz svih krajeva EU pa, a neki od njih su: Toivo Miller - EBRD, Velika Britanija, Michael Pietzner - Wisag, Njemačka, Pedro Mateus - ADENE, Portugal, Piero Pellizzaro - Kjoto club, Italija, Željka Hrs Borković - Planetaris, Hrvatska, Bernarda Rožman - Agencija za zaštitu okoliša, Hrvatska, Mehdija Pepić - Delta Plus, Belgija, Zoran Kordić - UNDP, Hrvatska, Edin Zametica - DERK BiH, Raduska Čupac - UNDP, BiH.

Među onima koji su potvrdili učešće na Savjetovanju su predstavnici: Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog Ministarstva prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Općine Neum.

Drugi i treći dan savjetovanja  sudionici će imati priliku čuti eminentne izlagače i saznati više o trenutnim izazovima, budućim trendovima, zakonodavnom okruženju, navode iz Ceteora.

PREUZMI DOKUMENT:
Agenda IV Savjetovanja o energetici u Neumu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave