Izbor najmenadžera jugoistočne i srednje Evrope 3. jula u Sarajevu

02.07.2015. 09:58 / Izvor: Akta.ba
Izbor najmenadžera jugoistočne i srednje Evrope 3. jula u Sarajevu

Evropsko udruženje menadžera i časopis Euromanager iz Zenice proglasit će najmenadžere i kompanije jugoistočne i srednje Evrope 3. jula u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

Evropsko udruženje menadžera i časopis Euromanager iz Zenice proglasit će najmenadžere i kompanije jugoistočne i srednje Evrope 3. jula u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

Za ovu prestižnu nagradu nominovano je oko 900 uspješnih menadžera iz 15 zemalja jugoistočne i srednje Evrope, a priznanje će dobiti njih tridesetak iz različitih oblasti biznisa, te jedan broj ljudi koji nisu direktno u biznisu, ali imaju značajan utjecaj na stvaranje ambijenta za biznis.

Za ličnost godine regiona jugoistočne i srednje Evrope po izboru nezavisnog regionalnog žirija izabran je predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev.

Ta nagrada mu je dodijeljena (nakon što su je ranijih godina primili predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Poljske Branimir Komorovski), zbog njegovog izuzetnog angažovanja na saradnji i povezivanju država i naroda i širenju prijateljskih odnosa i razumijevanja u regionu jugoistočne i srednje Evrope i šire.

Ovoj prestižnoj ceremoniji u Gradskoj vijećnici  u Sarajevu će prisustvovati oko 300  menadžera iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, te još 14 zemalja Evrope, kao i veći broj političkih i javnih radnika, predstavnika aktuelnih vlasti i komora.

U Sarajevo je već stigao jedan broj  dobitnika visokih nagrada, među kojima je i legenda jugoslovenske vinske industrije Tikveše – Svetozar Janevski, zatim evropski svjetski ,,kralj banana’’ Izet Rastoder iz Ljubljane, koji je na samom vrhu kompanija po plasmanu banana na svjetskom tržištu; zatim Poljak Andrzey Zaraczyk, koji je,"kralj" u proizvodnji traktora. Njegova kompanija je vodeća u Evropi, koja više od 70 posto  proizvodnje plasira u Afriku, a želi da sagradi fabriku traktora I na ovim prostorima.

Dolazak u Sarajevo su potvrdili i Vibor Mulić iz Holdiga Zepter; Tomislav Debeljak, Brodosplit – Hrvatska; Stojan Petrič, predsjednik Uprave Kolektor grupe; gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković; Sobodan Radun, vlasnik kompanije Nectar iz Bačke Palanke, poznat po tome što je njegova kompanija prva iz zemalja bivše Jugoslavije koja je kupila kompaniju (FRUCTAL) iz Slovenije; Huseyin Karaman, izuzetni menadžer iz Rumunije, odnosno, Engleske.

Biznis forum o investicijama

3. jula prijepodne u Sarajevu će takođe biti održan i tradicionalni međunarodni poslovni biznis forum na temu regionalne privredne saradnje, privrede zemalja jugoistočne i srednje Evrope, i investicija u cilju bržeg razvoja. Na Biznis forumu će se, pored uglednih menadžera, naučnih i javnih radika, obratiti i predsjednik Bugarske Plevneliev.

Ovdje se očekuje konkretan dogovor o tome koje kompanije i u kom dijelu regiona žele da investiraju stvarajući nove biznise i nove kompanije. Interesovanje medija za ovaj događaj je ogromno, tako da je do ovog trenutka akreditovanih oko 90 redakcija iz svih država iz okruženja, a iz Slovenije dolazi čak 15 akreditovanih novinskih kuća.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave