Jubilarni skup osiguravajućih društava regiona u Sarajevu

04.06.2014. 11:52 / Izvor: eKapija.ba
Jubilarni skup osiguravajućih društava regiona u Sarajevu

Ovogodišnji SorS, koji se održava u sarajevskom hotelu Bristol, okupiće više od 170 predstavnika osiguravajućih društava iz zemalja regiona, a poseban značaj konferenciji daje i sudjelovanje većeg broja gostiju.

Unapređenje efikasnosti poslovanja osiguravajućih društava je glavna tema jubilarnog 25. SorS-a, tradicionalnog skupa osiguravajućih i reosiguravajućih društava regiona,  koji će se održati od 11. do 13. juna 2014. godine u Sarajevu. Na SorS-u će biti prezentirano i stanje na tržištima osiguranja u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Ovogodišnji SorS, koji se održava u sarajevskom hotelu Bristol, okupiće više od 170 predstavnika osiguravajućih društava iz zemalja regiona, a poseban značaj konferenciji daje i sudjelovanje većeg broja gostiju iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Poljske, Italije, Švicarske, Turske, Indije i drugih zemalja. Osim osiguravatelja, očekuje se prisustvo i predstavnika vlasti BiH, zatim institucija koje nadziru rad društava za osiguranje te udruženja osiguravajućih društava iz zemalja regiona.

Osnovna tema 25. SorS-a bit će obrađena na plenarnoj sjednici kroz tri prezentacije: "Pristup i upravljanje troškovima poslovanja u osiguranju", zatim  "Marketinške aktivnosti kao pretpostavka  reguliranja usluga osiguranja - kanali prodaje" i "Metode i načini reguliranja odštetnih zahtjeva". Na samom otvaranju konferencije SorS predviđena je prezentacija stanja na tržištima osiguranja zemalja regiona te komparacija sektora osiguranja u zemljama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije. Zadnji dan konferencije bit će održana i dva okrugla stola na teme "Liberalizacija cijena osiguranja automobilske odgovornosti“ te „Reosiguranje“.

Prvi Susret osiguravača i reosiguravača je održan 1980. godine u Splitu, da bi već 1981. godine, uz isti naziv, susret održan u Sarajevu, gdje je SorS održavan sve do 1990. godine. Nakon rata, SorS je obnovljen 2000. godine, a 2006. godine osnovano je Udruženje društava za osiguranje SorS, sa sjedištem u Sarajevu. Uz Udruženje društava za osiguranje SorS, organizator i medijski pokrovitelj SorS-a je tvrtka Tectus d.o.o., odnosno časopis Svijet osiguranja. Upravni odbor Udruženja SorS  čine predstavnici 14 društava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja osiguravajućih društava SorS do ovog SorS-a je Andrej Slapar, Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav, a generalni sekretar Udruženja je Damir Lačević, direktor Bosna Re.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave