Konferencija o klasterima u INTERA TP-u: Klasterizacija kao ključ konkurentnosti

05.06.2018. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Konferencija o klasterima u INTERA TP-u: Klasterizacija kao ključ konkurentnosti

U srijedu, 13.6.2018. godine s početkom u 11:30h u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka će se održati konferencija o klasterizaciji.

Suvremeni poslovni trendovi doveli su do stvaranja globalnog tržišta na kojem mogu opstati samo stabilna poduzeća s jasno definiranom strategijom razvoja. Kada se u obzir uzme iznimno jaka konkurencija u gotovo svakom gospodarskom sektoru, postaje jasno da mala i srednja poduzeća ne mogu ostvariti sve svoje ciljeve i potencijale bez čvrstih partnerstava. Izlazak na inozemno tržište, poglavito za poduzeća iz Bosne i Hercegovine, često zna biti iznimno otežan s obzirom da se, osim s konkurencijom, moraju boriti i s različitim regulativama. Kao odgovor na ovaj problem, svjetski ekonomski trendovi su iznjedrili klastere, odnosno udruženja poduzeća iz jedne ili više različitih djelatnosti unutar određenog sektora na određenom zemljopisnom području. Ovaj trend već neko vrijeme uspješno prate i poduzeća iz različitih gospodarskih grana u Hercegovini formirajući vlastita udruženja s ciljem lakšeg i uspješnijeg pozicioniranja na globalnom tržištu.

Kako bi se šira javnost upoznala sa značajem klasterizacije, a lokalni klasteri pristupili potrebnim znanjima i čuli iskustva inozemnih stručnjaka, u srijedu, 13.6.2018. godine s početkom u 11:30h u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka će se održati konferencija "Klasterizacija kao ključ konkurentnosti". Osim domaćina INTERA TP-a, u ulozi organizatora su i Drvni Klaster Hercegovina, Klaster Metala i Plastike, IT klaster Mostar Software City, Turistički klaster Hercegovine te Sveučilište u Mostaru.

Tijekom jednodnevne konferencije svi prisutni će imati priliku čuti predavanja vrhunskih stručnjaka iz regije i Europe koji su svoje iskustvo stjecali formirajući i radeći u najuspješnijim klasterima, a svoja će znanja nesebično prenijeti na lokalne klastere koji ovim putem tek počinju koračati. Osim predavanja, konferencija će obuhvatiti i tri panel diskusije tijekom kojih će sudionici predstaviti primjere dobrih praksi, a u interaktivnoj raspravi s prisutnima će se dotaknuti prednosti klasterizacije, pozitivnih praksi drvne industrije, ali i drugih tema koje su neophodne za kvalitetno shvaćanje značaja ovog procesa. Konferencija predstavlja i idealno mjesto za networking, druženje i povezivanje inozemnih sudionika s domaćim gospodarstvenicima, članovima klastera i drugim prisutnima. Dan poslije konferencije, u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka održat će se i radionice namijenjene članovima svakog pojedinačnog klastera s ciljem njihova jačanja.

Iskustva pokazuju da se u klasterima uistinu krije ključ konkurentnosti, a strateško planiranje razvoja preduvjet je uspješnog pozicioniranja na globalnom tržištu. Upravo to predstavlja osnovni cilj ove konferencije koja se prvi put organizira na području Bosne i Hercegovine. Zato ne čekajte, prijavite se na linku i budite dio uspješne priče bosansko-hercegovačkog gospodarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave