Konferencija „Umjetnost kao arhiv sjećanja“ u februaru

Najave / KONFERENCIJE I KONGRESI

Konferencija „Umjetnost kao arhiv sjećanja“ u februaru

Konferencija "Umjetnost kao arhiv sjećanja“ održava se u suradnji i uz podršku BH Centra IDEA-e (Međunarodne asocijacije za dramu, teatar i obrazovanje) i BH Centra ASSITEJ–a (Međunarodne asocijacije teatra za mladu publiku).

21.12.2012. 11:22 / Izvor: bljesak.info

 

Konferencija "Umjetnost kao arhiv sjećanja“ održava se u suradnji i uz podršku BH Centra IDEA-e (Međunarodne asocijacije za dramu, teatar i obrazovanje) i BH Centra ASSITEJ–a (Međunarodne asocijacije teatra za mladu publiku). Ova međunarodna konferencije, petnaesta po redu, održaće se od 22. do 24. februara 2013. godine.

U februara 2013. godine navršava se 39 godina postojanja Mostarskog teatra mladih koji je pionir dramsko pedagoškog rada u Bosni i Hercegovini. Ova Konferencija doprinos je Centra za dramski odgoj ovoj značajnoj godišnjici. Na njoj će se pokušati ispitati odnos i uloga umjetnosti u očuvanju našeg pojedinačnog, ali i kolektivnog pamćenja u vremenu u kojem živimo i pokušati dati odgovore na brojne dileme, pitanja i nedoumice koje proizilaze iz bavljenja ovom temom.

Konferencijom se želi, između ostalog, skrenuti pažnju na brojna tumačenja, zloupotrebe, pozitivne primjere i slično, ali i na moć, uticaj i inspiraciju što je ima ili pruža naše pamćenje suvremenoj umjetnosti.  Organizatori konferencije kažu da žele, također, ponuditi razmišljanja i iskustva iz života u društvu sa 'viškom' povijesti, ali i čuti iskustva drugih kako bi pronašli puteve za vlastiti razvoj, napredak, ali i bolje međusobno razumijevanje u budućnosti.

Konferencija je namjenjena za sve one koji vjeruju da umjetnost ima moć koja utiče na svijest pojedinca, koja utiče na njegovo ponašanje i mjenjanje, za sve one koji vjeruju da mjenjajući pojedinca mjenjamo i svijet u kojem živimo, te onima koji žele mijenjati svijet u kojem živimo zajedno sa drugima iz bližeg i daljeg okruženja. Posebno je namjenjena onima koji vjeruju da ne postoje tako čvrste granice koje snaga ljudskog uma, okupljenog oko neke ideje, ne može prevazići i udruženim snagama stvarati nova djela, novu energiju, novu budućnost. 

Konferencija je namijenjena i onima koji koristeći umjetnost kao sredstvo pomažu ljudima da bolje razumiju svijet u kojem žive, ali i da sebe osnaže za život u tom svijetu. Ključni govornici provocirat će diskusiju i postavljati pitanja na koja ćemo u toku konferencije tražiti odgovore.

Svi koji su zainteresirani za učešće u radu ove konferencije, pozvani su da prijave svoje referate, izvještaje, prezentacije svoga rada, radionice, ili druge oblike učešća u radu konferencije. Pored naziva teme, potrebno je priložiti i kratak opis teme o kojoj želite govoriti ili rada koji želite prezentirati. Ovaj sažetak ne bi trebao sadržati više od 1500 znakova. Potrebno je dostaviti i kratki CV. Sudionici čije teme budu prihvaćene, bit će gosti konferencije.

Rok za prijave: 15. januar 2013. godine. Jezik: lokalni i engleski. Kotizacije za Konferenciju nema.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave