Konferencija za razvoj softverske industrije u BiH 25. aprila u Sarajevu

04.04.2017. 09:13 / Izvor: Akta.ba
Konferencija za razvoj softverske industrije u BiH 25. aprila u Sarajevu

Konferencija će se održati 25. aprila 2017. godine u zgradi Parlamenta BiH.

S ciljem predstavljanja i promocije ogromnog potencijala kojim raspolaže domaća softverska industrija, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, u saradnji s BIT Alijansom, organizira “Prvu konferenciju za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini”.

Konferencija će se održati 25. aprila 2017. godine u zgradi Parlamenta BiH.

Učesnici i gosti Konferencije bit će predstavnici softverske industrije u BiH, institucija vlasti u BiH sa svih nivoa, predstavnici međunarodnih institucija i organizacija u BiH, obrazovnih institucija, te nevladinog sektora. 

Organizatori navode da je zahvaljujući kontinuiranom razvoju tog sektora u BiH posljednjih godina stvorena prilika za ovako malu zemlju da izađe na globalno tržište, ali, zbog neusvajanja državnih mjera podrške razvoja softverske industrije, pred tu granu privrede postavljen je zid koji usporava njen napredak.

Ističu da su neuređena zakonska regulativa, neprilagođen obrazovni sistem, nedovoljno educiranje mladih o potencijalu softverske industrije, samo neki od problema koji sprječavaju BiH da stane rame uz rame s globalnim ekonomskim gigantima.

Predsjednik Upravnog odbora BIT Alijanse Haris Memić izjavio je da zajedničkim djelovanjem rade na kreiranju okruženja u kojem će biti prepoznat potencijal softverske industrije i educirani kvalitetni kadrovi.

"Međutim, neophodno je zagovarati usvajanje ciljane i operativne Strategije razvoja softverske industrije na državnom nivou. Strategija bi uključivala precizne mjere i vidljiv angažman nadležnih institucija, te dala poticaj svim nivoima vlasti da u skladu sa svojim nadležnostima razviju vlastite strategije promocije softverske industrije. Na ovaj način olakšalo bi se poslovanje kompanijama, unaprijedio obrazovni sistem, te podstaknulo zapošljavanje mladih u ovom sektoru", izjavio je Haris Memić, predsjednik Upravnog odbora BIT Alijanse.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave