Najave / KONFERENCIJE I KONGRESI

Konferencija Žene u socijalnom poduzetništvu 26. i 27. aprila u Sarajevu

24.04.2014. 12:58 / Izvor: eKapija.ba

Poslovna zajednica Centra za edukaciju i istraživanje “Nahla” uz podršku Fondacije Konrad Adenauer BiH organizira prvu konferenciju “Žene u socijalnom poduzetništvu: oblikovanje budućnosti ekonomije Zapadnog Balkana kroz održive socijalne inovacije”.

Cilj konferencije je uspostaviti platformu za razmjenu ideja, definiranje socijalnog poduzetništva u kontekstu regije Zapadnog Balkana, predstavljanje primjera dobre prakse i načina njihove replikacije (s posebnim fokusom na projekte koje vode žene ili koji su namijenjeni ženama) i uspostavljanje zajedničke strategije razvoja. Fokus konferencije će biti stanje i praktični primjeri u državama Zapadnog Balkana i Sloveniji.

Socijalno poduzetništvo podrazumijeva rješavanje socijalnih problema primjenom inovativnih poslovnih ideja, čime nudi veliki potencijal da postane pokretačka snaga društvenih promjena i ekonomskog napretka BiH. Kao koncept, socijalno poduzetništvo je još uvijek široj javnosti uglavnom nepoznato i rad u ovom polju je u začetku.

Konferencijom žele napraviti pozitivni iskorak kako bismo kroz razmjenu ideja i iskustava definirali zajedničku strategiju budućeg razvoja ove oblasti. Dodatno, naš motiv je skrenuti pažnju na uključenost žena u ovaj progresivni oblik poduzetništva i specifične izazove s kojima se susreću prilikom svoga rada.

Teme konferencije:

  • Globalno socijalno poduzetništvo: koncept, praksa, trendovi
  • Socijalno poduzetništvo u BiH i regiji: kontekst, lekcije, preporuke
  • Modeli finansiranja socijalnih kompanija: održivost i društvena odgovornost
  • Specifični izazovi žena u socijalnom poduzetništvu
  • Primjeri dobre prakse i studije slučajeva uspješnih socijalnih kompanija iz regije
  • Put ka socijalno odgovornijem društvu

Učesnice konferencije su predstavnice akademskih zajednica, socijalnih poduzeća, vladinog i nevladinog sektora koje se bave aktivnostima vezanim za socijalno poduzetništvo, te ekspertice različitih srodnih oblasti i studentice zainteresovane za razvoj socijalnog poduzetništva i razmjenu iskustava.

U okviru konferencije bit će predstavljena i putujuća izložba fotografija poduzetnica iz objektiva fotografkinja pod nazivom "Vizualne priče ženskog poduzetništva", nastala kao projekat inicijative “Investiraj u budućnost” iz Hrvatske.

Konferencija će se održati 26. i 27. aprila 2014. godine u zgradi Centra za edukaciju i istraživanje Nahla, ulica Džemala Bijedića 122, Sarajevo. Otvaranje konferencije je u subotu, 26. aprila u 10.00 h.

 

PREUZMI DOKUMENT:
program_konferencije.pdf

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave