Sajam "Dani jabuke" od 14. do 16. oktobra u Goraždu

08.10.2021. 08:48 / Izvor: Fena
Sajam 'Dani jabuke' od 14. do 16. oktobra u Goraždu

Predsjednik Udruženja Dani jabuke Mirsad Hubanić navodi da se pripreme koje su počele u aprilu ovih dana privode kraju.

Sedamnaesta privredno-kulturna manifestacija "Dani jabuke“ bit će održana u periodu od 14. do 16. oktobra u Goraždu, čime će biti nastavljena tradicija održavanja sajma, prekinuta prošle godine zbog pandemije.

Predsjednik Udruženja "Dani jabuke“ Mirsad Hubanić navodi da se pripreme koje su počele u aprilu ovih dana privode kraju.

Po njegovim riječima, koncept sajma će biti izmijenjen, tačnije usklađen s trenutnom epidemiološkom situacijom koja nalaže poštivanje svih mjera koje su na snazi.

"Sajam će okupiti veliki broj izlagača iz BiH i zemalja regiona i mi smo već praktično popunili salu Gradske dvorane preko 95 posto. Sada se radi na detaljima organizacije, jer zbog Covida 19 morat ćemo napraviti neku relaksaciju u smislu smanjenja površine štandova, povećanja prostora za prolazak posjetilaca, zbog zaštite naših građana i svih onih koji nam dođu u goste", kazao je Hubanić.

Dodao je da je pandemija razlog što će ove godine izostati tradicionalno takmičenje odnosno kviz učenika poljoprivredno-tehničkih škola.

"Izbjegli smo takmičenje, ali doći će svi direktori i profesori da razgovaramo o jednoj ciljanoj temi 'Prednosti dualnog obrazovanja u poljoprivrednim tehničkim školama'. Nismo rizikovali da djeca dolaze, i ovu lijepu tradiciju planiramo nastaviti naredne godine. Kao i ranije imat ćemo veliki broj posjeta predstavnika instituta, fakulteta, međunarodnih faktora, dolaze nam posjetioci i akteri sajma ne samo izlagači, iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova. Od jutros imamo dosta poziva za posjetu ovog sajma tako da možemo reći, bez obzira na pauzu, da smo prepoznatljivi od velikog broja ljudi, organizacija i institucija koji vrlo rado dolaze u Goražde", istakao je Hubanić.

Po njegovim riječima, u okviru podsajamskih aktivnosti planirani su okrugli stolovi i drugi sadržaji na kojima će se govoriti o biodiverzitetu, zaštiti voda i zaštiti prirode.

"Imat ćemo profesore s Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva i razgovarati o zaštiti biodiverziteta, zelenih tehnologija, jer sajam je mjesto gdje se susreću svi ti ljudi, a imajući uvid u aktuelnosti na što se fokusira EU ta zelena industrija, zelena ekologija, zelena energija. Sve su to segmenti koje moramo pratiti i koji će biti zastupljeni i na sajmu Dani jabuke", kazao je predsjednik udruženja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave