Svaka kap i kilovat su važni: Završna konferencija za vodovodna preduzeća u BiH i CG

20.05.2022. 08:09 / Izvor: Akta.ba
Konferencija

Završna konferencija za vodovodna preduzeća u BiH i CG biće organizirana kao finalni događaj projekta i održana 25. i 26. maja 2022. godine putem Zoom platforme.

Sektor vodosnabdijevanja u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori se suočava sa brojnim izazovima: neoprihodovana voda, manjak kvalificiranih ljudskih resursa na upravljačkim i tehničkim pozicijama, stari i neefikasni energetski sistemi, nedovoljno tehničkog znanja za kreiranje investicijskih ciljeva u kontekstu poboljšanja energetske i vodne efikasnosti, nejednak pristup vodi za sve građane.

Ovi izazovi su rezultat ekonomske situacije, ali i tradicionalnog pristupa da se voda tretira kao socijalna kategorija.

Evropska unija je prepoznala ove probleme i finansijski podržala provedbu "Akcije za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja" u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja. Projekat provode Centar za energiju okolinu i resurse – CENER 21 iz BiH te Crnogorski centar energetske efikasnosti iz CG.

Tokom trideset mjeseci implementacije projekta ostvareni su značajni rezultati sa aspekta ojačavanja kapaciteta vodovodnih preduzeća za resursno efikasniji rad i poslovanje, umrežavanja svih relevatnih interesnih strana sektora vodosnabdijevanja u BiH i CG te provedbe specifičnih demonstracijskih aktivnosti za deset pilot vodovoda koje su već rezultirale smanjenjem neoprihodovane vode i troškova električne energije.

Završna konferencija biće organizirana kao finalni događaj projekta i održana 25. i 26. maja 2022. godine putem Zoom platforme. Očekuje se učešće predstavnika javnih vodovodnih preduzeća, predstavnika njihovih osnivača (općina i gradova) u prekograničnom području BiH - CG, ministarstava  za resore vodoprivrede, energetike i zaštite okoliša, fondova za zaštitu okoliša/energetsku efikasnost, agencija za vode, saveza općina i gradova, asocijacija vodovodnih preduzeća, finansijskih institucija, konsultantskih kompanija, nevladinih udruženja, agencija za razvoj i saradnju te drugih relevantnih interesnih strana iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Za učešće na konferenciji registrujte se ovdje.

Fokus događaja biće predstavljanje rezultata projekta te iskustava njegovih direktnih korisnika. Istovremeno, putem dvije panel diskusije, ključni akteri sektora vodosnabdijevanja razgovarat će o aktualnim temama i izazovima čije je prevazilaženje neophodno za održiv razvoj vodovodnih preduzeća i pružanje kvalitenih usluga svim korisnicima.

Cilj projekta je ojačati održivi razvoj u prekograničnom području primjenom zajedničkih akcija na poboljšanju energetske i vodne efikasnosti vodosnabdijevanja. U tom pogledu, kroz projekat je postignuto:

Jačanje kapaciteta za energetski i vodno efikasan sektor vodosnabdijevanja kroz provedbu treninga i pilot akcija.

Promocija EU standarda, politika i praksi za efikasno korištenje resursa u sektoru vodosnabdijevanja kroz održavanje interaktivnih konferencija i oglašavanje na društvenim mrežama.

Uspostavljanje jakih odnosa između relevantnih interesnih strana i postavljanje čvrstih temelja za buduće velike intervencije u sektoru, što će u konačnici doprinijeti jednakom pristupu uslugama za sve građane.

Više informacija o projektu i samom događaju možete pronaći na zvaničnoj webstranici projekta: www.efikasnostvodovoda.com. Za redovno praćenje projektnih aktivnosti pridružite se Cener 21 zajednicama na Facebook, LinkedIn i Twitter.

 

PREUZMI DOKUMENTE:
agenda_1.jpg
agenda_2.jpg

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave