Konferencijom u Temišvaru završava se projekat INNOHPC

19.06.2019. 08:14 / Izvor: Akta.ba
Konferencijom u Temišvaru završava se projekat INNOHPC

INNOHPC projekat je bio usmjeren ka malim I srednjim preduzećima (prve i druge razine u automobilskoj i elektroničkoj industriji) .

Krajem juna 2019. godine okončava se projekat INNOHPC- Računarstvo visokih performansi za efektivne inovacije u Dunavskoj regiji, kojeg  su prethodnih 30 mjeseci realizirali partneri iz 15 europskih zemlja,a u sklopu EU INNTEREG programa za Dunavsku regiju. 

INNOHPC projekat je bio usmjeren ka malim I srednjim preduzećima (prve i druge razine u automobilskoj i elektroničkoj industriji) u Dunavskoj regiji, superračunalim centrima/centrima kompetencije te kreatorima politika i razvojnim agencijama.

Glavni rezultat projekta očituje se u potpuno razvijenoj i operativnoj web platformi pod nazivom InnoHPC LAB, gdje mala i srednja preduzeća i superračunalni centri mogu primati informacije o HPC događajima i otvorenim pozivima za prijavu projekata, dobiti obrazovne materijale i čak postati dio virtualne zajednice koja razmjenjuje znanja i dijeli iskustvo. Tu se mogu formirati i nova poslovna partnerstva.

Osim toga, platforma nudi smjernice kreatorima politike o tome kako držati korak s zahtjevima koje postavlja pokretačka snaga digitalne transformacije. Pristup INNOHPC Lab-u je besplatan, na temelju članstva ( prijava I prihvatanje uslova), a pristupiti joj se može putem linka InnoHPC LAB.

Još jedan od rezultata projetka INNOHPC su "Smjernice za transformaciju digitalne industrije u Dunavskoj regiji". Digitalna transformacija smatra se alatom za povećanje proizvodnje i inovativnosti razvojem proizvoda ili usluga. Slijedeći smjernice digitalne transformacije industrije, kreatori politike mogu uskladiti svoje politike s ciljem poboljšanja okvirnih uvjeta za razvoj malih i srednjih poduzeća, olakšavajući suradnju s HPC centrima.

Pet glavnih smjernica, prilagođenih raznovrsnosti dunavskih zemalja su:

  • Ubrzati svijest o digitalnoj transformaciji i ulozi računarstva visokih performansi u ovom procesu .
  • Nastaviti, unaprijediti i usmjeriti potporu razmjeni znanja i suradnji između univerziteta i industrije
  • Promicati, educirati i trenirati za industriju 4.0 širom Dunavske regije.
  • Podržati regionalnou infrastrukturuza istraživanje i razvoj.
  • Uskladiti relevantne zakonske propise za digitalizaciju i njezinu provedbu.

Takođe, zahvaljujući projektu INNOHPC započeto je 13 pilot projekata suradnje malih i srednjih preduzeća iz Dunavske regije sa superračunalnim centrima 

Projekat je sufinansiran sredstvima Europske unije, a uspješno ga je realizirao konzorcij sastavljen od 18 partnera.

Partner zadužen za realizaciju projekta u Bosni I Hercegovini je Sarajevska regionalna razvojna agencija.

Završetak projekta biće obilježen finalnom konferencijom u Temišvaru u Rumuniji 24.06.2019.godine, a na kojoj će partneri potpisati memorandum o postprojektnim aktivnostima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave