Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Kongres oftalmologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem, od 11. do 14. novembra 2009. godine u Tuzli

20.08.2009. 11:08 / Izvor: eKapija.ba

Pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Udruženja oftalmologa Federacije Bosne i Hercegovine, Udruženja oftalmologa Republike Srpske i Klinike za očne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, u renoviranom Hotelu Tuzla od 11. do 14. novembra 2009 godine, bit će održan Kongres oftalmologa Bosne i Hercegovine u organizaciji Udruženja oftalmologa FBiH i Udruženja oftalmologa RS sa međunarodnim učešćem.

Kako je u pozivnom pismu istakao predsjednik Organizacionog odbora doc.dr. Vahid Jusufović, rad Kongresa posvećen je temama: savremena hirurgija oka, upalna i degenerativna oboljenja oka – savremeni pristup i tumori oka, a odvijat će se kroz plenarna izlaganja, poster-sesije i satelitske simpozije. On navodi da samo multidisciplinaran pristup odabranim temama i timski rad može doprinijeti uspjehu ovog Kongresa, te da će to biti prilika za usvajanje novih znanja i unapređenje saradnje u dijagnostici i tretmanu u oftalmologiji.

Pozvani predavači su eminentni stručnjaci iz oftalmologije kako iz Bosne i Hercegovine i regiona, tako i iz svijeta. Jedan od pozvanih predavača je i prof.dr. Mustafa Sefić iz Sarajeva koji će održati predavanje na temu Nove mogućnosti u ranoj detekciji glaukoma. Svoja iskustva iz oblasti oftalmologije trebao bi prenijeti i dr. Vladimir Pfeifer iz Ljubljane, kao i zagrebački stručnjaci: doc. dr. Zoran Vatavuk, dr. Dean Šarić, prof. dr. Nikica Gabrić. Pozvani predavač iz Novog Sada je prof. dr. Slobodanka Latinović, a iz Beograda doc. dr. Ivan Stefanović. Učešće na Kongresu trebali bi uzeti i prof. Sven Crafoord i prof. Ingrid Johansson, pozvani predavači iz Švedske.

U okviru Kongresa održat će se i sestrinska sesija sa predloženim temama: menadžment u sestrinstvu, upravljanje kvalitetom zdravstvene njege i model organizacije zdravstvene njege u oftalmologiji.

Kongres je izazvao veliko interesovanje stručnjaka iz cijelog Regiona, ali i farmaceutskih kuća. Organizaciju su do sada već podržali Alcon, Oktal Pharma, Dietpharm, a svoju podršku najavile su i mnoge druge farmaceutske kuće i medicinske institucije iz zemlje i inostranstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave