Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Konzultantska kuća Revicon organizuje dodjelu "Kristalne prizme", 08.07.2008., Holiday Inn u Sarajevu

07.07.2008. 09:46 / Izvor: eKapija.ba

(Dodjela Kristalnih prizmi 2007. godine)

U organizaciji konzultantske kuće Revicon u kongresnoj dvorani hotela Holiday Inn u Sarajevu 08.07.2008. godine bit će održana dodjela Kristalne prizme.

Nagrada se dodjeljuje najboljoj banci, društvu za osiguranje, mikrokreditnoj organizaciji u BiH, kao i najuspješnijim menadžerima iz navedenih oblasti

Konzultantska kuća Revicon i regionalni poslovni magazin Prizma će u u hotelu Holiday Inn organizirati okrugli sto povodom provedbe projekta Rangiranje banaka, društava za osiguranje i mikrokreditnih organizacija, nakon čega će biti upriličena svečanost i dodjela nagrade Kristalna Prizma najboljoj banci, društvu za osiguranje, mikrokreditnoj organizaciji, te najuspješnijim menadžerima iz navedenih oblasti.

Na osnovu rezultata ostvarenih u prethodnoj godini, Revicon i regionalni poslovni magazin Prizma organizuju rangiranje banaka Već sedam godina zaredom, a osiguravajućih društava jednu godinu manje. Ove godine, prepoznajući mikrokreditne organizacije kao značajne finansijske institucije na finansijskom, tačnije kreditnom tržištu BiH, odlučeno je da se po prvi put u okviru projekta rangiraju i mikrokreditne organizacije.

Osnovni cilj rang liste jeste pružanje pouzdanih, stručnih i korisnih informacija kako privrednim i vanprivrednm subjektima, nadležnim institucijama i vladama entiteta, tako i široj javnosti, korisnicima usluga, investitorima, stranim partnerima te samim bankama društvima za osiguranje, kao i mikrokreditnim organizacijama.

Rangiranje banaka je rađeno u saradnji sa Agencijom za bankarstvo Federacije Bosne Hercegovine i Agencije za bankarstvo Republike Srpske koje su stavile na raspolaganje revidirane finansijske izvještaje banaka. Rang lista banaka obuhvata ukupno 29 banaka koje su poslovale u Bosni i Hercegovini, ne uključujući banke u privremenoj upravi. Rang lista banaka daje preglede osnovnih finansijskih pokazatelja poslovanja banaka za 2007. godinu, uključujući iznose kapitala, depozita, aktive, kredita i neto dobiti, navodi se u saopćenju.

Pored ovoga, za svaku pojedinu banku prikazuje se i niz drugih korisnih informacija, kao na primjer: informacije o upravi, nadzornom odboru banke, eksternom revizoru, adresa, e-mail i web stranica. Za izbor najbolje banke primijenjena je faktorska višekriterijalna analiza bilansnih veličina banaka.

Bankarski sektor Bosne i Hercegovine nastavlja pozitivne trendove u svim segmentima poslovanja što je doprinjelo daljnjoj stabilizaciji i jačanju ukupnog bankarskog sistema.

Rangiranje društava za osiguranje rađeno je u saradnji sa ekspertima iz oblasti osiguranja, te relavantnim institucijama iz tog sektora, a u rang listu je uključeno 25 bh društava za osiguranje. Kao osnovni pokazatelji uzeti su kapital, aktiva, obračunata premija, tehničke rezerve i neto dobit društava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave