Korištenje IT usluga u privredi i mjere podrške sektoru IKT u BiH

05.09.2013. 12:13 / Izvor: eKapija.ba
Korištenje IT usluga u privredi i mjere podrške sektoru IKT u BiH

U petak, 13.09.2013. godine sa početkom u 14 časova, u Bihaću će se održati Okrugli sto na temu Korištenje IT usluga u privredi i mjere podrške sektoru IKT u Bosni i Hercegovini, koji se organizuje u okviru projekta WeB.

U petak, 13.09.2013. godine sa početkom u 14 časova, u prostorijama hotela „Opal Exclusive“ u Bihaću održaće se Okrugli sto na temu „Korištenje IT usluga u privredi i mjere podrške sektoru IKT u Bosni i Hercegovini“, koji se organizuje u okviru projekta WeB, a koji sprovodi Područna privredna komora Banja Luka sa partnerima i saradnicima.

Područna privredna komora Banja Luka započela je implementaciju projekta „WeB – We Enforce Businesses“ kojeg sufinansira Evropska unija sredstvima IPA (Instrument for Pre-accession Assistance) fonda.Projekat je počeo 1.1.2013.i trajaće dvije godine. Pored Područne privredne komore Banja Luka kao implementatora, u projektu učestvuju partneri: Privredna komora Republike Srpske, Privredna komora unsko-sanskog kantona Bihać, Područna privredna komora Doboj, Privredna komora Federacije BiH, Privredna komora kantona Sarajevo i Privredna komora Beograd, kao saradnik. U Projekat je uključeno i 10 ostalih aktivnih privrednih komora u BiH i Distriktu Brčko, kao saradnici.

Projektom se želi ojačati kapacitet privrednih komora za učešće u političkom dijalogu i procesu donošenja odluka pri formiranju poslovnog okruženja u BiH za IKT preduzeća kroz regionalnu razmjenu iskustava, unapređenje dijaloga sa donosiocima odluka, formiranje tijela za lobiranje(udruženja) i podizanje svijesti o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju. Aktivnosti projekta su usmjerene na podršku preduzećima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Međutim, koristi od projekta će imati i sve članice komora u BiH koje žele da unaprijede svoje poslovanje intenzivnijom primjenom IKT.

U okviru Projekta planirano je održavanje četiri okrugla stola u Banjoj Luci, Bihaću, Sarajevu i Doboju s ciljem da se okupe zainteresovani učesnici na odabrane teme, kao što su IKT kompanije, IT konsultanti, predstavnici organa vlasti, regionalni partneri i drugi učesnici koji će dati doprinos unapređenju položaja IKT kompanija, podršci sektoru MSP za primjenu elektronskog poslovanja, poboljšanju dijaloga između organa vlasti i odgovarajućih udruženja u privrednim komorama u BiH i td. Planirano je da se nakon održanih okruglih stolova pripreme inicijative koje će ukazati na trenutne prepreke u poslovanju IKT kompanija, predlože izmjene zakonskih rješenja i ponude rješenja bazirana na jačanju konkurentnosti privrede i stabilizaciju ekonomskog sektora.

Drugi okrugli sto je posvećen korištenju IT tehnologija u privredi i mjerama podrške sektoru IKT u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko ste zainteresovani učešće možete potvrditi do11.09.2013. godine na igorp@bl.komorars.ba ili 051/215 564.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave