Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Lošiji polugodišnji rezultati kompanija sa službenog tržišta Banjalučke berze: Kompanije prepolovile bilanse

10.08.2009. 09:50 / Izvor: Banjalučka berza

Kompanije sa službenog tržišta Banjalučke berze u prvih šest mjeseci ove godine skoro su prepolovile zbirni pozitivan finansijski rezultat iz istog perioda lani, najviše zbog udara ekonomske krize.

Polugodišnji nerevidirani finansijski izvještaji 37 akcionarskih društava iz RS sa prestižnog berzanskog tržišta pokazuju da je njihov ukupan pozitivan rezultat iznosio 32,6 miliona KM, što je za 47,5 % manje u poređenju s istim periodom minule godine.

Broj profitabilnih kompanija smanjen je sa prošlogodišnjih 28 na 22, ali su, ipak, ukupno uvećale polugodišnju dobit za oko šest odsto, na 85,8 miliona KM. Gubitaši, kojih je lani bilo devet, a sada 15, istovremeno su, pak, produbili finansijsku dubiozu za čak 178 %, na 53,2 miliona KM.

Tom analizom nije obuhvaćena banjalučka "Elektrokrajina" koja Banjalučkoj berzi još nije dostavila svoj polugodišnji finansijski izvještaj.

Na generalno lošije poslovanje značajno su uticali minusi preduzeća koja trpe posljedice globalne recesije, prvenstveno "Željeznice RS", koje su zbog drastičnog pada teretnog, ali i putničkog prevoza postale najveći gubitaš na berzanskoj kotaciji s polugodišnjom dubiozom od 14 miliona KM, što je skoro dva puta više u odnosu na kraj juna prošle godine.

Stevo Pucar iz Udruženja ekonomista RS - SWOT kaže da je primijetno da su preduzeća u metalskoj industriji, kao što su gradiški "Metal" i vlasenički "Alpro", koja su ranije bila profitabilna, zapala u gubitke, dok su zvornički "Birač" i banjalučki "Jelšingrad Livar" povećali svoje finansijske minuse.

Za Rafineriju ulja Modriča koja je lanjsku dobit zamijenila gubitkom od 3,8 miliona KM, Pucar kaže da je vjerovatno posljedica uvećanja troškova zbog investiranja u novi pogon hidrokrekovanih baznih ulja.

"Najgore od svjetske krize je prošlo, ali do kraja ove godine ne očekujem drastična poboljšanja poslovnih rezultata kompanija", zaključuje Pucar.

Investitori na tržištu kapitala RS posebnu zamjerku imaju na poslovanje proizvodnih preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS" (ERS), apostrofirajući Rudnik i Termoelektranu Ugljevik koja je uvećala gubitak sa 2,8 na 13,1 milion KM, te sve tri hidroelektrane koje su značajno smanjile lanjsku dobit.

"Investitori su najviše razočarani u poslovanje ERS, u kojem se nalazi najznačajniji dio njihovog portfelja, jer se negativan trend poslovanja nastavlja po svim aspektima", tvrdi Stevo Radić, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima "Invest Nova".

Bolje rezultate u sistemu ERS ove godine su, pak, imala elektrodistributivna preduzeća iz Bijeljine i Doboja, koja su višestruko povećala dobit.

Najprofitabilnija kompanija u RS i dalje je "Telekom Srpske", koji je ostvario dobit od 55,9 miliona, što je za 6,5 % više nego na kraju juna 2008. Slijede GP "Krajina" Banja Luka s profitom od 5,4 miliona KM (povećanje za 74,2 %) i Nova banka Bijeljina, jedina banka na kotaciji, sa dobiti od 4,9 miliona KM. Među pozitivnim primjerima ističe se i banjalučki "Celex", koji je jedini na službenom tržištu lanjski polugodišnji gubitak zamijenio profitom i to u iznosu od 2,1 milion KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave