Međunarodna konferencija o zaštiti od požara 30. i 31. oktobra u Sarajevu

28.10.2013. 13:45 / Izvor: Fena
Međunarodna konferencija o zaštiti od požara 30. i 31. oktobra u Sarajevu

Konferencija će imati plenarni i radni dio organiziran kroz nekoliko sesija s različitom tematikom na kojoj će učestvovati oko 200 predstavnika institucija, organizacija i struktura zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji s kompanijom EFECTIS Group (EFECTIS - evropski lider u oblasti protupožarnog inžinjeringa, ispitivanja i certificiranja), Institutom zaštite od požara i eksplozija - INZA iz Sarajeva i uz podršku NATO Štaba u Sarajevu, UNDP-a u BiH i DEMA-e (Agencija za upravljanje u vanrednim situacijama Kraljevine Danske) organizira međunarodnu konferenciju na temu "Zaštita od požara kao dio integriranog sistema zaštite i spašavanja“, koja će se održati 30. i 31. oktobra u Sarajevu.

U plenarnom dijelu konferencije, prisutnima će se obratiti ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Marko Vujević, predsjednik EFECTIS Group Claude Emmanuel Boison, predstavnik INZA Instituta Edin Garaplija, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić, kao i predstavnik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Imajući u vidu aktuelnu situaciju u oblasti zaštite od požara kao dijela integriranog sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini i probleme koji su prisutni, konferencija se održava u cilju poboljšanja funkcionalnosti i optimizacije sistema brzog odgovora u situacijama prirodnih ili drugih nesreća, a u skladu sa zaključcima Prve platforme za smanjenje rizika od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini.

Konferencija će imati plenarni i radni dio organiziran kroz nekoliko sesija s različitom tematikom na kojoj će učestvovati oko 200 predstavnika institucija, organizacija i struktura zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, ambasada i međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini i zemalja regiona - Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, te Turske.

Konferencija se održava u oktobru, mjesecu zaštite od požara, s namjerom da preraste u kontinuiranu aktivnost koja bi se održavala svake godine.

Konferencija će se održati u velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s početkom u 9.30 sati.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave