Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Međunarodna konferencija o zemljotresnom inženjerstvu, 26.- 28. oktobra 2009. godine u Banjoj Luci

19.10.2009. 09:47 / Izvor: eKapija.ba

Na Međunarodnoj konferenciji o zemljotresnom inženjerstvu, koja će od 26. do 28. oktobra biti održana u Banjoj Luci, učestvovaće svjetski eksperti, naučnici i stručnjaci iz Rusije, SAD, Kine, Japana, Indije, evropskih država i zemalja regiona.

Iz Organizacionog komiteta konferencije saopćeno je da su učesnici konferencije zemlje sa najvećim iskustvima iz oblasti seizmologije, inženjerske seizmologije, građevinarstva i zemljotresnog inženjerstva.

Gradonačelnik Banja Luke Dragoljub Davidović rekao je da je cilj konferencije o zemljotresnom inženjerstvu upoznavanje naučne i stručne javnosti sa savremenim tokovima inženjerske seizmologije i zemljotresnog inženjerstva u svijetu, Evropi i regionu, sa posebnim osvrtom na zemljotres u Banjoj Luci 26. i 27. oktobra 1969. godine, na njihove efekte, dejstva, posljedice i smanjenje seizmičke opasnosti i rizika, saopćio je Odsjek za odnose s javnošću Administrativne službe Grada Banja Luka.

"Na konferenciji će biti prezentovani radovi na teme koje se odnose na trusnost područja Banjaluke i Balkana, kao i problematika zemljotresnog inženjerstva u funkciji prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, izgradnje zgrada i drugih objekata u seizmičkom području, sa posebnim osvrtom na "Evrokod osam", odnosno evropske standarde", izjavio je Davidović.

Konferenciju organizuje Grad Banja Luka, povodom 40 godina od razornog zemljotresa u Banjoj Luci, a suorganizator je banjalučki Zavod za igradnju i Institut za zemljotresno inženjerstvo i seizmologiju iz Skoplja (IZIIS).

Organizatori poručuju da je konferencija, na kojoj će biti predstavljeno 80 radova autora iz regiona i svijeta, aktuelna za sve struke u građevinarstvu, a posebno za inženjere koji se bave istraživanjem, planiranjem, urbanizmom, projektovanjem, izvođenjem, nadzorom i održavanjem građevinskih objekata i sistema.

Direktor banjalučkog Zavoda za igradnju Čedo Savić rekao je da očekuje dolazak predstavnika opština i gradova iz cijele BiH, kao i kompanija i institucija koje se bave planiranjem, projektovanjem, izvođenjem, nadzorom i održavanjem objekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave