Međunarodna radionica u Neumu u okviru projekta SEE River

15.09.2014. 10:44 / Izvor: eKapija.ba
Međunarodna radionica u Neumu u okviru projekta SEE River

Međunarodna radionica u okviru projekta Održivo Integralno upravljanje međunarodnim riječnim koridorima u zemljama Jugoistočne Europe – SEE RIVER održat će se u srijedu, 17.09.2014. godine.

Međunarodna radionica u okviru projekta Održivo Integralno upravljanje međunarodnim riječnim koridorima u zemljama Jugoistočne Europe – SEE RIVER održat će se u srijedu, 17.09.2014. godine sa početkom u 11:00 sati u Hotelu “SUNCE“ u Neumu, BiH.

Projekt "Održivo Integralno upravljanje međunarodnim riječnim koridorima u zemljama Jugoistočne Europe – SEE RIVER" provodi Institut za hidrotehniku GF u Sarajevu kao jedan od 26 partnera na projektu Međudržavnog Programa za Suradnju za Jugoistočnu Europu - SEE RIVER, u okviru projektnih aktivnosti koje su započele u oktobru 2012. godine i traju 24 mjeseca. Projekt je dobio financijsku podršku Evropske unije iz ERDF i IPA sredstava. Partneri u projektu su najrelevantnije institucije iz oblasti upravljanja riječnim koridorima iz 11 država Jugoistočne Evrope.

Glavni cilj projekta je uspostaviti i ojačati multisektorsku mrežu zainteresiranih strana (stakeholdera) u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj koji dijele teritoriju međunarodnog riječnog koridora kako bi mogli zajednički razgovarati o procesima planiranja i implementacije radi integriranja postojećih sektorskih politika, planova i programa, a sa ciljem postizanja konsenzusa o integrativnom upravljanju riječnim koridorima, uzimajući u obzir podjednako i razvoj i interese očuvanja i zaštite prirode.

Glavni cilj Međunarodne radionice u Neumu je predstaviti rezultate SEE RIVER projekta zainteresiranim stranama duž riječnog koridora Neretve, te ojačati međusektorsku mrežu zainteresiranih strana u okviru koje će se voditi diskusija za definisanje zajedničke vizije za područje rijeke Neretve u pravcu održivog upravljanja vodama.

Članovi projektnog tima Branko Vučijak, Semra Fejzibegović i Aleksandra Tomić-Ćato održat će prezentacije o rezultatima projekta, kao i predstaviti dopunu zajedničke vizije BiH i Hrvatske, te predstaviti pozitivan primjer međusektorske saradnje u oblasti šumarstva i sektora voda u BiH. Predstavnici projekta SEE River iz Slovenije će predstaviti mogućnosti financiranja iz EU fondova za rijeku Neretvu i primjer Drave i međusektorske vizije kao osnove za financiranje projekata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave