Međunarodni festival Tea-Fest od 5. do 9. juna u Sarajevu

04.06.2013. 14:18 / Izvor: eKapija.ba
Međunarodni festival Tea-Fest od 5. do 9. juna u Sarajevu

Više od 60 firmi iz Bosne i Hercegovine i okruženja okupiće se od 5. do 9. juna u Sarajevu, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, na 11. Međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja, Tea-festu.

Više od 60 firmi iz Bosne i Hercegovine i okruženja okupiće se od 5. do 9. juna u Sarajevu, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, na 11. Međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja, Tea-festu.

Učešće je ove godine potvrdio veći broj kompanija iz regiona (Hrvatska, Srbija, Crna Gora), kao i jedna kompanija iz Velike Britanije.

Glavni ciljevi ove manifestacije su promocija upotrebe čaja i ljekovitog bilja među građanima, te unapređenje poslovnih veza i uspostavljanje kontakata između svih zainteresiranih pojedinaca i organizacija u oblasti herbalnog sektora, navode organizatori.

"Ove godine direkcija festivala želi staviti fokus na uzgoj ljekovitog bilja, kako bi se očuvao jedinstven biodiverzitet koji naša zemlja ima, i po čemu je posebna na svijetu", ističe Samira Katica-Arnautović, direktorica Festivala. Prema procjenama USAID/SIDA FARMA projekta, u Bosni i Hercegovini trenutno je oko 600 hektara zasijano ljekovitim i aromatičnim biljem, uz kontinuiran rast površina. S obzirom na velike mogućnosti u ovom sektoru, za vrijeme festivala će biti promovisani neki od uspješnih primjera uzgoja ljekovitog bilja.

U okviru festivala posjetioci će moći posjetiti i „Čajdžinicu“, koja će promovisati upotrebu nekih poznatih i manje poznatih vrsta čaja, a u kojoj će cijenu čaja posjetioci određivati sami. Ova aktivnost realizira se u saradnji sa JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti. Od drugih sadržaja izdvajamo aktivnost „Sajamski doktor/apotekar“, te svakodnevne promocije ljekovitih proizvoda i preparata. Posebna aktivnost je podizanje svijesti o potrebi ocuvanja okolisa putem konkursa za likovne i literarne radove na temu „Na livadi sarenoj“.

Festival čaja i ljekovitog bilja organizira Ekološka nevladina organizacija Dio srca uz podršku općina Stari Grad,  Centar, Kanton Sarajevo, Grad  Sarajevo, BH Telecoma, Mikrokreditne fondacije LOK Sarajevo i USAID/Sida FARMA projekta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave