Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Na Vlašiću 17. marta manifestacija u povodu Svjetskog dana voda

04.03.2009. 11:59 / Izvor: Fena

U povodu obilježavanja Svjetskog dana voda (22. mart) na Vlašiću će u hotelu "Pahuljica" 17. marta 2009. godine biti upriličena centralna manifestacija u našoj zemlji.

Bit će to prilika za predstavljanje zakonodavnih i strategijskih dokumenata u sektoru voda, a u skladu sa standardima Evropske unije (EU), javio je TNT radio.

Prvi put ove godine ovaj događaj će se obilježi na nivou regije/Srednjobosanskog kantona (SBK),odnosno na teritoriji gdje se spomenuti dokumenti direktno implementiraju.

SBK je region gdje su se spomenuti elementi u vezi s primjenom EU standarda i modernog upravljanja vodama već počeli implementirati.

SNV-holandska organizacija za razvoj već duže radi na području SBK-a i sarađuje s relevantnim institucijama u vladinom i u nevladinom sektoru.

Rezultat ukupnih aktivnosti je usklađivanje kantonalnog Zakon o vodama s ključnim EU direktivama vezanim za sektor voda.

SBK je među prvima u FBiH donio odluku o popisu svih izvorišta pitke vode. Na teritoriji SBK-a su planirana tri regionalna vodovoda.
Na teritoriji jedne od općina (Travnik) je izvršena analiza postojećeg stanja i smjernice za poboljšanje mreže snabdijevanja grada vodom.

Istovremeno, Travnik je među prvim općinama u BiH donio odluku o popisu malih,seoskih vodovoda na teritoriji oćine.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda nosi naziv ˝Podijelimo vodu-podijelimo šanse˝, s naglaskom na prekogranični karakter voda.

U SBK-u je u pripremi ili u realizaciji nekoliko projekata međuopćinskog (vodovod Kiseljak-Fojnica), međukantonalnog (vodovod Plava voda) i međuentitetskog karaktera (Zaštita rijeke Save, pilot zaštita Vrbasa).

Uvidjevši značaj pionirskih poduhvata SBK u okviru spomenutih projekata, SNV je predložio Agenciji za vode slivova rijeke Save u Sarajevu i Ministarstvu šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBK-a da se ove godine prvi put ovaj događaj obilježi ˝na terenu˝ , odnosno teritoriji SBK-a.


Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave