Najveći poslovni skup dijaspore "Reconnect" 15. augusta u Sarajevu

28.06.2019. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Najveći poslovni skup dijaspore 'Reconnect' 15. augusta u Sarajevu

Sada već tradicionalno jedan dan prije Sarajevo Film Festivala, ovog puta 15. augusta, Restart organizira najveći skup bosanskohercegovačke dijaspore i bh. poduzetnika u glavnom gradu BiH.

Već četvrtu godinu za redom, Restart uz podršku USAID Diaspora Invest organizira događaj "Reconnect" - umrežavanja za dijasporu i bh. firme na temu "Kako se proširiti na međunarodno tržište"?

Cilj ovogodišnjeg skupa je razmjena znanja stručnjaka iz dijaspore o tome kako se bh. kompanije mogu pozicionirati na međunarodnom tržištu. Restart će ugostiti uspješne stručnjake u našoj dijaspori koji predstavljaju neke od sljedećih industrija: arhitektura, IT, proizvodni sektor, finansijske usluge, marketing i prodaja i podrška korisnicima.

Oni koji se prijave imat će priliku zahvaljujući aplikaciji GatherUp - bh. IT kompanije App Impact, unaprijed zakazati B2B sastanke sa gostima iz dijaspore ali i bh. poduzetnicima.

Na četvrtom Reconnectu govorit će renomirani stručnjak za energetsku efikasnost Faris Nizamić, Sarajlija sa adresom u Holandiji, jedan je od vodećih stručnjaka u polju pametnih rješenja za održive energetske sisteme u poslovnim i stambenim objektima. Sa zvanjem doktora nauka u ovoj oblasti koje je stekao na Univerzitetu u Groningenu, Nizamić ima široku mrežu kontakata u akademskoj i poslovnoj zajednici u Holandiji i šire.

Svoje iskustvo i znanje će imati priliku prenijeti na B2B konferenciji dijasporskih investitora "Reconnect", koja će se održati 16. augusta u Sarajevu. Faris će izložiti svoja iskustva o pokretanju kompanije u Holandiji, te o tome kako bi se bh. IT i druge kompanije trebale pozicionirati kako bi stekle više klijenata ili investicija iz Holandije i drugih zemalja EU.

"Faris je jedan osnivača i izvršni direktor kompanije "Sustainable Buildings". U januaru 2019. godine,  od strane lista 'The Dutch Financial Times' Faris je izabran za medju top 50 mladih poduzetnika ispod 35 godina u Holandiji. Također, više puta je nagrađivan za svoju inovaciju, gdje se kao najvažnija priznanja ističu Green Mind Award i Pioneers Community Award", poručuju organizatori.

Četvrto izdanje "Reconnect“ konferencije realizira se u organizaciji "Restarta", te uz podršku USAID Projekta "Diaspora Invest". Ove godine će okupiti i brojne vrhunske stručnjake iz bh. dijaspore koji će podijeliti svoje iskustvo, te kroz razgovor podijeliti sa učesnicima skupa i prilike koje Bosna i Hercegovina ne smije propustiti na svjetskom tržištu.

"Gospodin Nizamić je jedan od prvih potvrđenih govornika, te vjerujemo da će njegovo ime privući brojne stručnjake i stručnjakinje iz IT sektora, sektora arhitekture i građevinarstva, ali i sve koji su zainteresirani za oblasti urbanog planiranja i održivog razvoja. To su polja u kojima bh. dijaspora može istinski pomoći u povezivanju i praćenju svjetskih trendova, ali biti i oslonac u planiranju razvoja lokalnih zajednica u domovini", zaključuju iz "Reconnecta".

Prijave za "Reconnect" su otvorene, a organizatori očekuju preko 150 učesnika iz zemlje i svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave