Najznačajniji samit inovacija 10.10. u Sarajevu

01.10.2019. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Najznačajniji samit inovacija 10.10. u Sarajevu

Sarajevo Innovation Summit 2019 je najznačajniji regionalni događaj o inovacijama koji će biti održan 10. oktobra/rujna 2019. u Vijećnici.

Sarajevo Innovation Summit 2019 je najznačajniji regionalni događaj o inovacijama koji će biti održan 10. oktobra/rujna 2019. u Vijećnici u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Na ovogodišnjem samitu okupiće se najznačajniji stručnjaci u Evropi u oblasti inovacija, među kojima je čak troje bosanskohercegovačkog porijekla: Sana Alajmović, jedna od 10 vodećih mladih inovatora u svijetu prema američkom naučnom časopisu "BioSpace", Faris Začina, osnivač i direktor Ministry of Programming, jedne od najuspješnijih kompanija na Balkanu za osnivanje start-up kompanija sa međunarodnim partnerima i podršku poduzetnika, te dr. Nedim Efendić, ekspert u inovacijama ekosistema.

Martin Mossler je generalni direktor Science Park Graz iz Austrije, a koji uspješno vodi i dalje razvija. Ulf Bordos posjeduje dugogodišnje iskustvo u inovacijama ekosistema u Švedskoj.

Dominic Weiss iz Austrije je kao ekspert Evropske unije bio uključen u brojne međunarodne programe radeći na rješenjima informacione tehnologije, okolišnih tehnologija i efikasnih izvora energije. Od 2013. vodi Smart City Vienna Agency u Beču.

Poseban kuriozitet Samita je učešće Tobiasa Degsella iz Švedske, koji je godinama radeći u štokholmskom Nobel Prize muzeju, stekao znanja i vještine kojima pomaže kompanijama i organizacijama po cijelom svijetu kako da ideje pretvore u realnost, ostvare prestižne inovacije i dostignuća, koja vode do Nobelove nagrade.

U panel diskusiji će učestvovati i Aida Hadžialić, komesarka i članica Izvršnog vijeća Stockholm Metropolitan regije, te bivša švedska ministrica obrazovanja.

Učešće u Samitu imaće profesori Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dekanesa, prof.dr. Jasmina Selimović, prof.dr. Aziz Šunje, te prof.dr. Amila Pilav Velić, idejni tvorac i direktorica Sarajevskog inovacijskog samita.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave