Naučna konferencija o kvaliteti odgojno-obrazovnog procesa u BiH

17.01.2019. 11:45 / Izvor: Fena
Naučna konferencija o kvaliteti odgojno-obrazovnog procesa u BiH

Želja organizatora konferencije je propitati koliko vjeronauka realno doprinosi kvalitetu odgojno-obrazovnih procesa u svakoj od tih država, s posebnim akcentom na BiH.

Međunarodna naučno-stručna konferencija pod nazivom „Doprinos vjeronauke kvalitetu odgojno-obrazovnih procesa u BiH u kontekstu euroatlantskih integracija“, održat će se 18. i 19. januara ove godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Cilj konferencije, koju organizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH u saradnji s Fondacijom Konrad Adenauer, jeste upoznavanje javnosti s načinima organiziranja vjeronauke u evropskim državama (Austriji, Njemačkoj i Hrvatskoj), kao i državama koje teže ka učlanjenju u Evropsku uniju - BiH i Srbija.

Želja organizatora konferencije je propitati koliko vjeronauka realno doprinosi kvalitetu odgojno-obrazovnih procesa u svakoj od tih država, s posebnim akcentom na BiH, te istražiti u kojoj mjeri ovaj školski predmet može doprinijeti ukupnom napretku društva i građenju sistema pozitivnih vrijednosti u kontekstu evroatlanskih integracija.

Osnovna intencija skupa je iznijeti pozitivna iskustva i dostignuća postignuta vjeronaukom iz svake od navedenih država, te iznijeti problematiku i izazove s kojima se susreće vjeronauka kao školski predmet i ukazati na mogućnosti afirmiranja vrijednosti koje su kompatibilne evroatlanskim integracijama.

Kako je iz Agencija MINA najavljeno, u okviru skupa predviđena je i izložba udžbenika Vjeronauke koji se koristi u različitim evropskim državama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave