Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Niska cijena odgodila prodaju Koksno-hemijskog kombinata "Lukavac"

10.03.2008. 14:17 / Izvor: Nezavisne novine


Dio državnih dionica Koksno-hemijskog kombinata "Lukavac" neće biti ponuđen na berzi najmanje za još 15 dana, iako se očekivalo da će se to desiti u februaru, potvrdio je Enes Ganić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH.

Kao razlog je naveo to što je nastavljen trend pada njihove vrijednosti. Dodao je da će novcem od prodaje 16 od ukupno 67 odsto državnog kapitala raspolagati Vlada Tuzlanskog kantona.

Sehudin Ograšević, ministar industrije, energetike i rudarstva TK, rekao je da će sredstvima od ove prodaje biti uvezan staž za 250 radnika koksare, kako bi se mogli prijaviti na biro i ostvariti pravo na materijalno zbrinjavanje. Dodao je da je za to potrebno 1,5 milion KM, te da će, ukoliko ostane novca, izmiriti plate i dati otpremnine.

"Cijena dionice je 10,15 KM i to bi bilo 5,7 miliona KM za 16 odsto kapitala, ali nije realno očekivati da će ići po toj cijeni", smatra Ograšević.

Podsjeća da je u ovoj firmi radilo 1.700 radnika, te da je oko 1.300 prešlo u GIKIL, koji su osnovali KHK "Lukavac" i englesko-indijska kompanija "Global Ispat", dok je 250 radnika ostalo u koksari koja ne proizvodi već pet godina.

Senada Alihodžić, predsjedica Sindikata KHK "Lukavac", kazala je da je prošla kantonalna vlada svjesno ostavila radnike bez plata, staža i radnog odnosa. Ističe da treba što prije završiti prodaju na berzi, jer dug za Fond PIO svaki mjesec raste za 40.000 KM.

"Sav državni kapital trebalo je privatizovati 2004. godine, kada je i bilo predviđeno. Sada ne bismo imali drastičan pad vrijednosti kapitala. Radnici traže doprinose, zaostale plate i otpremnine. U pitanju je generacija koja ima male šanse da se ponovo zaposli, a mladi su za penziju", rekla je Alihodžićeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave