Najave / DOGAĐAJI

Notarske komore pripremaju veliki stručni skup o pravnoj sigurnosti

23.10.2016. 11:39 / Izvor: Fena

Notarske komore Federacije BiH i Republike Srpske domaćini su i organizatori Međunarodne konferencije o latinskom notarijatu  „Pravna sigurnost – uvjet i cilj europskih integracija Bosne i Hercegovine“, koja će se 17. studenoga održati u Sarajevu uz partnersku ulogu Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ).

Riječ je o najvećem takvom skupu ikada organiziranom u BiH, što potvrđuje i popis sudionika, koji uključuje ministre, ambasadore, najviše predstavnike pravosudnih institucija te akademske i pravne autoritete iz zemlje i inozemstva. Organizatori posebno ističu značaj dolaska José Marqueño de Liana, predsjednika Međunarodne unije latinskog notarijata (U.I.N.L.) i Paola Pasqualisa, predsjednika Vijeća Notarijata Europske unije (CNUE), kao i predstavnika notarskih komora više europskih zemalja.

Predsjednik Notarske komore FBiH Adem Jakupović kaže kako je ovo veliko priznanje i značajan događaj za notarsku službu Bosne i Hercegovine koja je postala dio europske notarske mreže.

"Ovim nastavljamo razvoj notarijata i njegovu potpunu integraciju u institucije europskog notarijata. Istovremeno, notarijat BiH se potpuno inkorporirao u pravni sistem, ojačao pravnu sigurnost i rasteretio pravosuđe. Vjerujemo kako će na ovom skupu notarski i drugi pravni autoriteti iz zemlje i svijeta iznijeti sve argumente o značaju notarske službe i povjerenja u vladavinu prava, kao temeljni preduvjet integracije naše zemlje u EU", kaže Jakupović za Fenu.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave