Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Od 20. do 23. maja specijalizovani sajam ZEPS Intermetal 2008

11.12.2007. 14:53 / Izvor: Fena

Organizacioni odbor 5. međunarodnog sajma ZEPS Intermetal 2008., koji će biti održan od 20. do 23. maja, održao je danas (11.12.2007.) sjednicu u Zenici.

Predsjednik Organizacionog odbora specijalizovanog sajma metala Midhat Čehajić izjavio je da je metaloprerađivački sektor u BiH u prvih šest mjeseci 2007. ostvario izvoz u vrijednosti 2,9 milijardi KM, što je za 19,20 posto više u odnosu na isti period 2006. godine.

«Trend rasta proizvodnje u metalskom sektoru prati i trend razvoja sajma ZEPS Intermetal koji bilježi rast od 15 do 20 posto», izjavio je Čehajić navodeći da nedavno potpisivanje CEFTA sporazuma ima veliki značaj za bh. metalski sektor.

«Prostor ovih osam država članica CEFTA ima oko 300 miliona stanovnika i vjerujemo da će slobodna trgovina doprinijeti još boljim poslovnim rezultatima naših metaloprerađivača», kaže Čehajić.

Projekt menadžer sajma ZEPS Intermetal Darmin Terzić izjavio je da očekuje da će se na rekordnoj sajamskoj površini od 5.200 metara kvadratnih, predstaviti više od 200 domaćih i inostranih izlagača.

Osim vodećih proizvođača iz reda crne i obojene metalurgije, u BiH se uspješno oporavljaju i jačaju i drugi metaloprerađivački kapaciteti kao što su FEAL, Alpro, Energoinvest, Tvornica alata Trebinje, TMD Gradačac, Jelšingrad i drugi.

Organizacioni odbor prihvatio je prijedlog pratećih sajamskih manifestacija, među kojima su Forum metalaca BiH, Dan otvorenih vrata Arcelor Mittal Zenica i drugi. Osim Poslovnog sistema RMK koji je organizator sajma ZEPS Intermetal 2008., kao njegovi suorganizatori i ovaj put pojavit će se Vanjskotrgovinska komora BiH, privredne komore FBiH i Republike Srpske, Aluminij Mostar, Arcelor Mittal Zenica i Mittal rudnici Prijedor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave