Okrugli sto o reformi pravosuđa i zaštiti ljudskih prava u BiH

20.07.2013. 10:08 / Izvor: Fena
Okrugli sto o reformi pravosuđa i zaštiti ljudskih prava u BiH

Okrugli sto na temu „Reforma pravosuđa i zaštita ljudskih prava u BiH, spori procesi i ograničeni rezultati“ bit će održan 22. jula, u hotelu „Grand“ u Sarajevu.

Okrugli sto na temu „Reforma pravosuđa i zaštita ljudskih prava u BiH, spori procesi i ograničeni rezultati“ bit će održan 22. jula, u hotelu „Grand“ u Sarajevu.

Okruglom stolu će prisustvovati vodeći predstavnici sudske, izvršne i zakonodavne vlasti kao i predstavnici civilnog društva, medija, stranih ambasada i međunarodnih organizacija u BiH.

Bit će predstavljene preporuke iz pet studija koje su integralni dio publikacije Ljudska prava i pravosuđe u Bosni i Hercegovini: Izvještaj o provedbi preporuka iz oblasti pravosuđa u BiH Univerzalnog periodičnog pregleda (UPP) Vijeća za ljudska prava UN-a za period 2012. - 2013. godine koju su pripremili predstavnici organizacija Mreže pravde u BiH na osnovu procesa praćenja provedbe preporuka iz pomenutog UN izvještaja u BiH u oblasti pravosuđa.

Navedeni izvještaj procjenjuje napredak bh. pravosuđa u BiH u zaštiti ljudskih prava, te se između ostalog bavi i problematikom nezavisnosti pravosuđa, jednakom pristupu pravdi, sankcionisanjem negativnih društvenih pojava. Istovremeno, Izvještaj prati i obaveze i napredak ka EU integracijama u navedenim oblastima.

Cilj Okruglog stola je da kroz prezentaciju preporuka iz pet studija i prateću diskusiju učesnici identifikuju moguća rješenja javnih politika u gore navedenim oblastima te da podstakne na bolju saradnju i koordinaciju aktivnosti svih aktera iz javnih institucija, civilnog društva i međunarodne zajednice kako bi se unaprijedila pravosudna zaštita ljudskih prava u BiH.

Okrugli stol organizira Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) i Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu uime Mreže pravde u BiH, uz tehničku podršku USAID-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave