Općina Gračanica na Sajmu NEXPO 2013

25.09.2013. 09:04 / Izvor: eKapija.ba
Općina Gračanica na Sajmu NEXPO 2013

Riječ je o najvećem i najvažnijem susretu jugoistočnih lokalnih samouprava i mjestu sastanka predstavnika lokalne samouprave i poduzetnika, koji će ove godine za centralnu temu imati energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Općina Gračanica sudjeluje od 25. do 27. septembra 2013. godine na Međunarodnom sajmu NEXPO 2013 u Rijeci i Opatiji, Republika Hrvatska. Riječ je o najvećem i najvažnijem susretu jugoistočnih lokalnih samouprava i mjestu sastanka predstavnika lokalne samouprave i poduzetnika, koji će ove godine za centralnu temu imati energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Sajam organizuje mreža udruga lokalnih samouprava jugoistočne Europe – NALAS - krovna organizacija 15 udruženja lokalnih samouprava i zastupa preko 9.000 lokalnih samouprava iz 12 zemalja, Udruga gradova Republike Hrvatske, Udruga općina Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Grad Opatija.

U Centru Zamet u Rijeci, na površini od 4.000 m², svoje ponude i projekte predstavit će gradovi, općine, županije, razvojne agencije i poduzetnici iz regije. Među njima će biti i Općina Gračanica, koja će kao i 2011. godine na prvom Sajmu NEXPO u Sarajevu, predstaviti bogatstvo privrednih, turističkih i kulturnih potencijala ovog područja. Bit će to prilika da Općina Gračanica ostvari kontakte sa drugim naprednim sredinama, što bi otvorilo put za privrednu saradnju, ali i druge vidove povezivanja.

Program će biti nadopunjen bogatom ponudom kongresa i radionica, kao i kulturnim sadržajima. Poduzetnicima će biti pružena mogućnost za predstavljanje potencijalnih projekata, uz ostvarivanje novih poslovnih kontakata i razmjenu iskustava. U okviru matchmaking platforme imat će i priliku za ugovaranje ciljanih individualnih sastanaka s predstavnicima lokalne samouprave i resornim institucijama.

U sklopu Sajma NEXPO, 25. septembra 2013. godine održat će se uvodna konferencija pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, na kojoj će pored predstavnika Vlade RH među 300 gradonačelnika iz regije sudjelovati i načelnik Općine Gračanica Nusret Helić. Konferencija će se biti usmjerena ka europskim temama i ulasku Hrvatske i drugih država regije u EU.

Ceremonija otvorenja sajma zakazana je za 26. septembar u 12 sati.

Više informacija može se potražiti na internetskoj adresi http://nexpo.nalas.eu/. U slučaju da budete u prilici posjetiti sajam NEXPO 2013 iz Općine Gračanica napominuju da se nalaze na štandu 17.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave