Općina Laktaši: Pozitivna iskustva iz financiranja projekata kroz obveznice

18.01.2012. 14:04 / Izvor: eKapija.ba
Općina Laktaši: Pozitivna iskustva iz financiranja projekata kroz obveznice

Opština Laktaši je bila prva općina u BiH koja je emitirala obveznice u cilju sufinaciranja velikih infrastruktrunih projekta. Na ovaj način od 2008. do danas su financirali tri projekta i to izgradnju sportske dvorane, izgradnju vodovodnog sustava Maglajni-Kriškovci, te kanalizacijske mreže u Trnu.

Sva tri su uspješno završena tako da se prema riječima Dragana Kelečevića iz odjela za privredu i društvene djelatnosti Općine, može reći da imaju pozitivna iskustva u ovakvom načinu financiranja projekta. Općina se u skladu sa Zakonom o dugu i zauživanju zadužila i na efikasan način pribavila sredstva za financiranje kapitalnih projekta, kaže naš sugovornik.

Sportska dvorana je završena još u listopadu/oktobru 2010. i već 15 mjeseci je u upotrebi, a što se tiče ostala dva projekta u tijeku je priključenje korisnika na mrežu. Inače, vodovodnim sustavom Maglajani predviđeno je snabdijevanje vodom oko 15.000 stanovnika, a sustavom Kriškovci oko 800 domaćinstava.

Podsjetimo, Općina Laktaši je emitirala prvu emisiju municipalnih obveznica koja je iznosila deset milijuna maraka. Sredstva od prve emisije još se otplaćuju (do 2014.), a prije nekoliko dana isplatili su i sedmi kupon po osnovu prve emisije obveznica u vrijednosti od milijun KM. Od tog iznosa je 844.586,26 KM isplaćeno na ime otplate glavnice, dok je 155.413,89 KM isplaćeno na ime kamate.

Nakon nje uslijedila je i druga emisija kojom su prikupili 4,5 milijuna KM sredstava koja su osim za završetak radova na dvorani (2,5 milijuna KM) po milijun uložili u izgradnju vodovodnog sustava Maglajni-Kriškovci, te kanalizacijske mreže u Trnu.

Inače, dospijeće ove emisije je osam godina od dana upisa emisije u Centralni registar hartija od vrijednosti tj. do 2019. Obveznice su emitirane uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od pet posto i grace razdoblje od četiri godine.

Izgradnja vodovodnog sustava finacirana je osim sredstvima iz emisije i financijskim zaduženjem općine kod austrijske Vlade, te sredstvima iz općinskog poračuna. U tijeku su pregovori sa Europskom investicijskom bankom za zaduženje za početak izgradnje drugog dijela vodovodnog sustava. Što se tiče kanalizacijske mreže osim milijun sredstava iz emisije, on je finaciran i sa 2,5 milijuna KM iz razvojnog programa Vlade RS-a, a ostatak iz općinskog proračuna.

Nakon Laktaša veliki broj općina u RS se odlučio na ovakav način prikupljanja sredstava, te jedna u Federaciji.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave