Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Otvaranje novih šalter sala u Kneževu i Žepču, 18. i 19.11.2009. godine

17.11.2009. 11:07 / Izvor: Fena

Direktor misije USAID-a u BiH Allan Reed otvoriti će nove šalter sale u Kneževu i Žepču, u srijedu i četvrtak, 18. i 19. novembra, najavila je Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Predstavnici Švedske agencije za razvoj i saradnju (Sida) također će učestvovati na ceremoniji otvaranja.

Šalter sala u Kneževu renovirana je u sklopu druge faze Projekta upravne odgovornosti (GAP), koji je osigurao 140.000 dolara za renoviranje, a Opština je obezbijedila 77.000 dolara. Istovremeno, GAP projekt je pomogao izgradnju nove šalter sale u Opštini Žepče sa 135.000 dolara dok je sama Opština osigurala 39.000 dolara.

Osoblje uposleno u šalter salama obje opštine učestvovalo je u obuci iz oblasti pružanja usluga i odnosa sa javnošću.

Kao dio ovog projekta, opštine će dobiti i neophodnu kompjutersku opremu i dorađeni, integrisani kompjuterski program za budžet i računovodstvo.

USAID, Sida i Ambasada Kraljevine Holandije osigurali su po 10 miliona dolara za finansiranje druge faze projekta GAP (ili “GAP 2”). Ovaj petogodišnji projekt ima za cilj da pomogne lokalnim vlastima u BiH da povećaju efikasnost i odgovornost.

Tokom protekle tri godine, projekat GAP 1 je pomogao 41 opštini širom BiH da izgradi kapacitiet i unaprijedi nivo usluga koje pruža građanima. Uspostava šalter sala je glavna aktivnost projekta GAP čiji je cilj da osigura efikasno, profesionalno i transparentno pružanje usluga, poveća zadovoljstvo građana i poboljša povjerenje građana u lokalnu upravu i demokratiju. Projekt je pomogao opštinama da postanu efikasnije i transparentnije, što je rezultiralo smanjenjem vremena čekanja na usluge za 50%.

U drugoj fazi projekta GAP učestvovaće još 30 opština.

Do danas, vlada SAD-a, putem USAID-a, obezbijedila je preko milijardu dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz USAID-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave