Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Otvaranje Olimpijskog bazena grada Sarajeva najavljeno za 01. juli 2008. godine

21.06.2008. 10:30 / Izvor: Fena

Otvaranje Olimpijskog bazena grada Sarajeva na Otoci očekuje se 1. jula, a najkasnije do kraja jula bazen će biti pušten u upotrebu građanima, rečeno je jučer tokom posjete delegacija Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo "ovom kompleksnom i grandioznom objektu".

Izgradnja Olimpijskog bazena na Otoci počela je 25. novembra 2004. Korisna površina objekta je 8.000 metara kvadratnih. U njemu su: veliki bazen, olimpijskih dimenzija i upotrebljiv i za svjetska takmičenja, mali bazen, prostori za odmaranje i rekreaciju, frizerski salon, prodavnica, sadržaj za invalide, saune, teretana, fitnes sala, toaleti, veliki kancelarijski prostor, novinarske kabine i velika sala za pres-konferencije. Bazen ima 500 sjedećih mjesta na tribinama. Planirana investicija za ovaj objekt je 15,5 miliona KM. Izvođač radova je preduzeće "Unigradnja".

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, domaćin delegaciji Kantona Sarajevo pri ovoj posjeti, izjavila je novinarima da je finansijsko izdvajanje zaokruženo uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Federacije BiH.

Formirano je javno preduzeće. U toku je izbor organa, nadzornog odbora, nakon čega će se pristupiti izboru direktora te popuni najnužnijeg osoblja u ovoj godini, od radnika na sigurnosti, do onih koji će opsluživati bazen.

"Uložili smo veliki napor da ovaj grandiozni olimpijski objekt u regionu dobijemo u Sarajevu i da Sarajevo dobije novo obilježje. Želja mi je bila da o radovima na ovom bazenu, prije njegovog otvaranja, upoznam predsjedavajućeg Skupštine Kantona Denisa Zvizdića, koji je u to vrijeme bio kantonalni premijer, kao i Samira Silajdžića, sadašnjeg premijera Kantona Sarajevo", kazala je gradonačelnica.

Prvobitni rok za tehničku predaju Bazena bio je 30. maja, ali je produžen.

Direktor "Unigradnje" Vehid Adilović izjavio je za Fenu da će radovi trajati do 1. jula, kada će uslijediti tehnički prijem od nadležne komisije.

"Radi se o složenom objektu. Neke stvari na njemu rađene su prvi put na prostorima jugoistočne Evrope pa će biti potrebno više vremena da se bazen pusti u funkciju", kazao je Adilović.

Bazen na Otoci smatra se arhitektonski konstruktivno veoma složenim objektom. Izvođač radova je nailazio na probleme, pogotovo što ni projektanti ni on nisu imali iskustva s takvim objektima. Zbog nužne preciznosti u postavljanju pločica angažiran je podizvođač radova iz Slovenije.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić izjavio je novinarima da je riječ o kvalitetnom i značajnom objektu za segment sporta i edukacije, i u Sarajevu, i na prostoru Kantona.

"Ovakav objekt je nedostajao Sarajevu, kao glavnom gradu, i značit će sigurno novi podsticaj u razvoju plivačkih sportova. Izgrađen je u skladu sa svim važećim evropskim normativima i standardima i mislim da Sarajevo i BiH mogu kreirati nove strategije za održavanje značajnih regionalnih i evropskih takmičenja", naglasio je Zvizdić.

Smatra da svi nivoi vlasti, od općine, do Grada i Kantona, treba da učestvuju i osmisle programe i modele finansiranja tog kompleksnog objekta.

"Ovdje treninge i takmičenja treba da održavaju klubovi ne samo s područja Sarajeva nego i s područja cijele BiH. Bazen će imati svoj komercijalni dio, ali evropska praksa pokazuje da ovakvi objekti ne mogu komercijalno preživjeti bez pomoći organa vlasti", poručio je Zvizdić.

Olimpijski bazen grada Sarajeva stvara pretpostavke za razvoj plivačkog sporta u BiH, ali je opremljen i za igranje vaterpola.

U tom objektu još nisu isprobani sistemi. Razlog je što nema stalno napajanje električnom energijom.

""Elektrodistribucija" nam je obećala da će to uraditi u naredni ponedjeljak“, kazao je direktor "Unigradnje".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave