Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Otvaranje prvog graničnog veterinarsko-inspekcijskog prijelaza po evropskim standardima - 05.06.2009. godine

03.06.2009. 09:43 / Izvor: Fena

Ceremonija otvaranja prvog evropski standardiziranog graničnog veterinarsko-inspekcijskog prijelaza u Bosni i Hercegovini ali i regionu jugoistočne Evrope bit će održana 5. juna 2009. godine na graničnom prijelazu Rača, saopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Na svečanosti je planirano obraćanje Judith Cefkin, zamjenice američkog ambasadora u BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića i Drage Nedića, direktora Ureda za veterinarstvo BiH.

Granična veterinarska inspekcija ima posebnu ulogu u ukupnom sistemu. Standardizacijom rada ove službe uspostavlja se pouzdan i reprezentativan sistem kontrole prometa životinja i namirnica životinjskog porijekla.

Iz Ureda za veterinarstvo navode da ne treba posebno naglašavati koliko je to bitna karika u ukupnom lancu izgradnje zdrave društvene zajednice.

"Očuvanjem našeg javnog zdravlja korak smo bliže u ispunjenju prvog preduvjeta za nastup na stranim tržištima – princip reciprociteta", kaže se u saopćenju.

Uz pomoć donatora, Američkog ministarstva poljoprivrede, neke aktivnosti uspješno su realizirane. Granična veterinarska služba učinila je značajan iskorak u ukupnom procesu standardizacije.

Izgradnjom ovog objekta od 1.000 metara kvadratnih, opremljenog najsavremenijom opremom, te obukom graničnih veterinarskih inspektora otvoren je proces daljnjeg unapređenja ovog sektora.

Na prijelazu će se obavljati kontrole živih životinja, proizvoda životinjskog porijekla te proizvoda koji nisu za ljudsku upotrebu.

Na prijelazu će prvi put biti moguć istovar i pregled svježeg i zamrznutog mesa.

Pregled će se obavljati u standardiziranim komorama za meso i proizvode od mesa pri sobnom temperaturnom režimu, kao i rashladnom te režimu za zamrznuto meso.

Prijelaz raspolaže prostorijama za pregled i obradu uzoraka kao i dvjema laboratorijama za brze preglede i analize robe koja se uvozi.

U objektu su osigurani moderni uvjeti za rad veterinarskih inspektora, a po potrebi se može organizovati i 24-satno dežurstvo.

U sastavu GVIP Rača će raditi četiri diplomirana veterinara - granična veterinarska inspektora, i pomoćno osoblje.

Na granici BiH postoji ukupno 10 graničnih veterinarsko inspektorskih prijelaza od kojih je jedini prijelaz evropskog A- kvaliteta, prijelaz Rača.

Ovaj prijelaz jedini je te kvalitete i na ukupnom regionalnom prostoru jugoistočne Evrope.

Zaključno izgradnjom evropski standardiziranog prijelaza Rača postavljeni su standardi koje će svi nadležni u državi slijediti u budućim aktivnostima izgradnje preostalih strandardiziranih prijelaza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave